Dogodki
40. obletnica ŠKUC-a: predavanje dr. Alenke Spacal o performansu Zvonke T. Simčič
3. 3. 2012
0

Lezbično-feministična univerza vas v okviru 40. obletnice Društva ŠKUC vabi

v petek, 16. 3. ob 20h, v klub Tiffany (ŠKUC Kulturni center Q), Metelkova mesto, Ljubljana, na

pogovor in predavanje dr. Alenke Spacal o performansu Zvonke T Simčič, Doulas “ad utero, ab ovo”.

V predavanju bo predstavljen nadvse inovativen in družbeno angažiran performans Zvonke T Simčič z naslovom Doulas »ad utero, ab ovo«, s katerim je avtorica leta 2007 v Galeriji Škuc problematizirala (ne)možnost umetne oploditve samskih žensk. Avtorica je omenjeno tematiko izpostavila prek performativne izpovedi o lastni izkušnji oploditve, nosečnosti in rojstva otroka. Od osebnega je segla na politično raven in opozorila na širšo družbeno problematiko, ki se nanaša na neenake pravice žensk do oploditve z biomedicinsko pomočjo. Pri tem velja še posebej poudariti, da je bila kot samska oplojena v državi, ki sicer ne omogoča tovrstne medicinske pomoči ženskam, ki ne živijo v skupnosti z moškim. Z lastnim primerom, ki ga je predstavila v obliki umetniškega performansa, se je hkrati tudi aktivistično odzvala na porazen izid referenduma iz leta 2001, ko je bilo večinsko izglasovano, da samske ženske nimajo pravice do umetne oploditve. Po propadlem referendumu je ta tema v širši javnosti precej zamrla, nedavno pa je bila ponovno obujena ob razpravah o aktualnem Družinskem zakoniku, ki precej spominjajo na tiste izpred desetletja.

Po predavanju bo sledil pogovor z Zvonko T Simčič, avtorico performansa Doulas »ad utero, ab ovo«.

Zvonka T Simčič deluje kot intermedijska in video umetnica. V svojih delih se osredotoča na socialni prostor in lastne izkušnje v njem. Poudarek daje človeškemu življenju, pri čemer raziskuje posledične rezultate tako družbenega kot političnega položaja. V povezavi z novimi mediji postaja v svojih delih »živa«, a  nenačrtovana akterka – performerka. Po performansu Doulas »ad utero, ab ovo«, ki se je nanašal na temo umetne oploditve samskih žensk, je avtorica v delu Nove alegorije obravnavala poporodno obdobje in vlogo matere samohranilke ter odnos države do enostarševskih družin.

Dr. Alenka Spacal deluje kot teoretičarka in umetnica. Leta 2011 je z disertacijo »Konceptualizacija spola skozi vizualne reprezentacije lastnega telesa v feminističnih umetniških praksah« doktorirala na Oddelku za sociologijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani. Jeseni leta 2010 je vodila krožke Lezbično-feministične univerze. Strokovna besedila s področja feministične vizualne teorije objavlja v domačih in tujih revijah. Svoje slikarske avtoportrete je razstavljala v okviru feminističnih, lezbičnih in queer dogodkov.

Vljudno vabljene!

Dogodek podpira Društvo ŠKUC in MOL – Oddelek za zdravje in socialno varstvo. Več o drugih dogodkih v okviru 40. obletnice Društva ŠKUC na njihovi spletni strani.

Dodaj odgovor