Dogodki
Blokupacija MDDSZ: LGBTQ in prekernost
26. 6. 2012
0

Po več kot petindvajsetih letih organizirane lezbične in gejevske scene, ki poleg zabav ponuja še kulturne, socialne, zdravstvene, izobraževalne in druge programe, so se možnosti dela v aktivizmu spremenile le malo. Bistveni problem mladih lezbijk, gejev, biseksualnih, transseksualnih in queer oseb niso pravice, ki jih je obetal Družinski zakonik. Tako kot veliko drugih mladih s svežimi idejami se tudi mi, ki smo poleg študija / dela delovali še v LGBTQ aktivizmu in kjer želimo nadaljevali, tu ne moremo zaposliti, težko preživimo čez mesec, ob tem pa se čutimo odgovorne, da se programi za LGBTQ osebe nadaljujejo in razvijajo.

V kratkem času smo izvedli nepregledno število kulturnih, socialnih, zdravstvenih, izobraževalnih dogodkov, upravljamo prostore in kopičimo ideje za nove programe. Za nizko plačilo izvajamo veliko število zahtevnih aktivnosti za specifično skupino, ki bi jih v razviti socialni državi moral pokrivati javni sektor in za dobro plačilo izvajati profesionalci. Ves čas delamo prostovoljno ali na avtorskih pogodbah. Zaradi omejene količine denarja ne dobivamo rednih izplačil, ob tem pa ni nobene možnosti, da bi se lahko zaposlili za določen ali nedoločen čas. Ne moremo izkoristiti javnih del, usposabljanj ali drugih programov, ki jih ponuja Zavod za zaposlovanje, saj nas pred tem že vržejo z zavoda kot neresne iskalce zaposlitve. Obstaja hierarhija med plačili za vrsto dela. Obstaja večja količina denarja za aktivnosti z manjšim učinkom in obratno. Utapljamo se v nepregledni papirologiji, namesto da bi se ukvarjali z ljudmi. Težko si privoščimo izobraževanja na področju ekonomije in prava, ki so bistveni za upravljanje s prostori in prijavami na razpise.

V teh pogojih dela je težko razvijati programe, jih nuditi redno in tako pogosto, kot jih uporabnice in uporabniki dejansko potrebujejo, in se v tem profesionalizirati. Ustvarjamo lahko le tako, da se zaposlimo v povsem drugih sferah dela ali krpamo svoj budget s sivo ekonomijo. Skupnost nam ponuja eskapizem, ne socialne varnosti.

O svojih izkušnjah bodo spregovorile mlajše lezbične aktivistke, v tem pa se lahko najdejo prav vse prekerke in prekerci, vsi tisti, ki delujejo v nevladnih organizacijah, neformalnih skupinah, ki stremijo k izboljšanju položaja marginalnih skupin in nasploh k izboljšanju sveta za vse.

S svojimi dragocenimi izkušnjami se nam pridružite na delavnici v petek, 29.6.2012, ob 17.00, v okviru Blokupacije MDDSZ, ki poteka od 27. – 30. 6.2012 pred MDDSZ na Kotnikovi 28 v Ljubljani.

Blokupirajmo realnost!

Dodaj odgovor