Dogodki
Bralni krožek Anonymous Readers: Alice Munro – Sovraži me, rad me ima, dvori mi, ljubezen da, mož in žena sva
16. 10. 2012
0

Lezbično-feministična univerza in ŠKUC-Kulturni center Q (klub Tiffany)

vabita v torek, 23. oktobra, ob 19.00 uri v klub Tiffany na bralni krožek Anonymous Readers.

Tokrat bomo prebirali kanadsko pisateljico Alice Munro (1931), in sicer kratkoprozno zbirko Sovraži me, rad me ima, dvori mi, ljubezen da, mož in žena sva (2010). V slovenski jezik je prevedena tudi njena zbirka Preveč sreče (2010). Avtorica je prejela številne literarne nagrade.

Glavne osebe zbirke Sovraži me, rad me ima, dvori mi, ljubezen da, mož in žena sva so poročene ženske, ki pripadajo srednjemu razredu. Vse je kot na dlani in teče po tirih, poroka, otroci, gospodinjenje, skrb za družino, služba, nedeljski obiski, praznična kosila, občasno varanje, starost, smrt. Vendar naj se to naštevanje sliši še tako dolgočasno in ogolelo vsakega smisla, še zdaleč ni samo to. Alice Munro zapiše njihove zgodbe nelinerano, z vpletanjem dogodkov, ki pripadajo različnim časovnicam (otroštvo, odraslost, mladost, starost). In ravno iz pomešanega dogodkovnega drobirja vznikajo neoprijemljiva minljivost, morda tudi usodnost, spoznanje.

Alice Munro je mojstrica zaznav podrobnosti, ki se površnemu pogledu na vsakdan izmuznejo. Skozi tak ostrovidni fokus, skozi opise prezrtih predmetov, običajnega inventarja doma in zunanjega okolja, ki obdajajo protagonistke, pisateljica zgradi posebno vzdušje. Vse to zaznavanje videza in kulis pa na posreden način razkriva same ženske v njihovem tenkočutnemu osmišljanju doma in zunanjega sveta, razkriva pa tudi navade družbenega razreda, v katerega so se poročile.

Spomenik življenjem »nevidnih« žensk.

Preberite zgodbi Brunarica in Princeska.

Bralni krožek bo vodila Vesna Lemaić.

Let’s read!

Dogodek podpira Mestna občina Ljubljana – Urad za mladino  in JSKD.

Dodaj odgovor