Dogodki
Bralni krožek Anonymous Readers: Helen Zahavi – Umazani vikend
27. 8. 2013
0

Bralni krožek Anonymous Readers in Lezbično-feministična univerza

vabita v torek, 24. septembra 2013, ob 19.00 uri v klub Tiffany.

Tokrat bomo prebirale Umazani vikend angleške romanopiske Helen Zahavi (1966). Leta 1991 je izid pričujočega romana spremljal plaz medijskega zgražanja in senzacionalizma, v katerem so se spraševali o pisateljičinem duševnem zdravju in ji očitali nemoralnost. Zahavi je bila tako neprisebna, da si je upala napisati zgodbo o samozadostni Belli, ki je agresivna in maščevalna samotarka. Kljub temu je knjiga postala uspešnica tako v Veliki Britaniji kot v Evropi, bila prevedena v 13 jezikov, po njej pa je bil posnet tudi film.

Helen Zahavi umazani vikend

Helen Zahavi je v romanu Umazani vikend tematizirala stereotip ženske kot žrtve in ga razstrelila. Ustaljeni vzorec žrtve je preobrnila, da bi razkrila družbene silnice, brez katerih spolna polarizacija rabelj – žrtev ne bi mogla obstajati. Skozi junakinjo Bello je živo utelesila socializirani občutek manjvrednosti in ranljivosti žensk, strah pred nasiljem moških, prisilno podložnost in njihovo hrepenenje po moči in maščevanju. Ampak to je predvsem »zgodba o Belli, ki se je nekega jutra zbudila in spoznala, da ima dovolj.« Tako začenja pripoved Zahavi.
Roman je napisan v izvrstnem, našpičenem slogu. S ponavljanji podob je bralka prisiljena zoomirati prizore. Close – up posnetki pa iz neobveznega površinskega opazovanja prodrejo v ozadje, ki je tako nasilno kot vsakdanje.

Doma preberite roman Umazani Vikend.

Let’s read!

Bralni krožek bo vodila Vesna Lemaić.

Vabljene/i.

Dogodek podpirajo Mestna občina Ljubljana – Urad za mladino, JSKD in Škuc – Kulturni center Q (klub Tiffany).

Dodaj odgovor