Dogodki
Cikel Simone de Beauvoir – II. del in Chavela Vargas
14. 1. 2014
0

Lezbično-feministična univerza

vas v petek, 7. februarja 2014 ob 19.00, vabi v klub Tiffany

na drugi del cikla Simone de Beauvoir.

simonedebeauvior

Ob lanskem ponatisu slovenskega prevoda Suzane Koncut se bomo poglabljale v kultno delo francoske filozofinje Simone de Beauvoir (1908–1986), Drugi spol. Po uvodnih pretresanjih (ne)definicije ženske se bomo na našem drugem srečanju ukvarjale z avtoričinimi pogledi na lezbištvo. Doma preberite Četrto poglavje Druge knjige, Lezbijka (str. 171–193).

Glasbena poslušalnica – Chavela Vargas

Chavela Vargas 2 Chavela Vargas 3

Chavela Vargas (1919-2012) je slovita kostariško-mehiška lezbična glasbenica. Ustvarjala in interpretirala je mehiško glasbo »rancheras«, kancone iz časa mehiške revolucije. Zaradi silovite, dramatične interpretacije ljubezenskih kancon, znane po vsem svetu, so ji nadeli vzdevek “la voz áspera de la ternura” (»hrapavi glas nežnosti«).  Na nastopih je nosila rdeči »jorongo« in mehiški klobuk, v kar so bili sicer tradicionalno oblečeni moški pevci, ter odkrito, v pesmih in v publiki, naslavljala ženske. Pri 81-letih se je v javnosti tudi razkrila kot lezbijka.

Pred dogodkom, med odmori in pod dogodku bomo prisluhnile kanconam iz njene diskografije iz let 1970-2010.

Vabljene!

Lezbično-feministična univerza zagotavlja varen ženski prostor, zato so dogodki v okviru le-te namenjeni le njim. Dogodek podpira Mestna občina Ljubljana in ŠKUC-Kulturni center Q (klub Tiffany).

Dodaj odgovor