Dogodki
Članek, gostujoče predavanje in razstave
24. 5. 2010
0

V Dnevnikovem Objektivu z dne 8.5.2010 si lahko preberete članek Tatjane Greif – Plemenska skupnost, ki je izvrsten komentar na dogajanje okrog sprejemanja Družinskega zakonika in politiko queer asimilacije.

“V trenutku, ko tukajšnji aktivisti pozivajo predsednika republike, naj lezbičnim materam podeli medaljo za hrabrost, smo le korak od tega, da zahtevamo cerkvene poroke. Kakšna je razlika med takšno izjavo gejevskega aktivista in reakcionarnimi napadi na ministrico za notranje zadeve, ker ni podlegla kalupu matere in žene? ” (Tatjana Greif, citat iz članka Plemenska skupnost)

*

V sredo, 26.5.2010 ob 19ih, v Cankarjevem lahko obiščete pogovor s feministko in univerzitetno profesorico Judith Squires  Spol v politični teoriji in analizi, ki ga bo vodila prof.Milica Antić Gaber iz Filozofske fakultete.

Judith Squires je profesorica feministične politične teorije in politike spola na Univerzi v Bristolu, Anglija. S knjigo Spol v politični teoriji je postavila temelj v feministični politični teoriji. Knjiga je v slovenskem prevodu izšla v letu 2009 pri založbi Krtina.

Judith Squires bo izvedla še predavanje Multiple inequalities, intersectionality and gender mainstreaming: potential and pitfalls, ki bo v četrtek, 27.5.2010, ob 14.30, na Filozofski fakulteti v Ljubljani.

*

Od 14.5.-11.6.2010 bo v Galeriji Photon v Ljubljani potekala mednarodna razstava Rdeča: Barva spola v videoizsekih, ki bi jo lahko uvrstili med ženske in feministične vizualne študije.

V odnosu do žensk ta močna in premetena barva postane barva spola v okviru različnih kontekstov. V izbranih video delih so predstavljeni simbolni ženski pogledi na različne pomene in predstave o rdeči barvi. (iz vabila k razstavi)

Kuratorica je Evelin Stermitz, organizatorice pa Zavod Kolektiva.Vabljene!

*

V tem mesecu razstavljajo še naslednje likovne in vizualne ustvarjalke:

– Jelka Reichmann, “Odsevi v otroških očeh”, Galerija Kresija;

– Marija Lucija Stupica, Jelka Reichman, Alenka Sottler, Marjanca Jemec Božič, Ančka Gošnik Godec,  Lila Prap, Suzi Bricelj, Polona Lovšin, Marlenka Stupica, Mojca Osojnik, “Pravljične podobe v mestu”, Stekleni atrij mestne hiše;

– Irena Jeras Dimovske, Bojana Križanec in Lucija Stramec, Nagrajenke Majskih salonov 2008-2009, Galerija ZDSLU;

– Martina Fukuhara Štirn, Tanka nit popka, Hotel Mons;

– Metka Zupančič, How to kill something in me, Galerija Kapelica;

– Ana Grobler, Mirjana Batinić, Joanna Zajac-Slapničar, Sonja Vuk, Tadeja Kadunc, Digitalne premestitve, Galerija Škuc.

Vabljene!

Novičke in napovedi zbrala: Enči Brenči.

Dodaj odgovor