Dan Ade Lovelace 2014: LFU – Feministične in lezbične računalniške igre
5. 10. 2014
0

Lezbično-feministična univerza se pridružuje praznovanju svetovnega dneva Ade Lovelace 2014, ki vsako leto slavi dosežke žensk v znanosti, tehnologiji, inženirstvu in matematiki. Ada Lovelace (1815-1852, Velika Britanija) je bila legendarna prva računalniška programerka, matematičarka in pesnica. Napravila je matematične izračune, po katerih bi lahko deloval prvi računalnik oz. t.i. “mehanični stroj”.

LFU Ada Lovelace Day 2014

Lezbično-feministična univerza vas  ob praznovanju dneva Ade Lovelace 2014 vabi na

delavnico in pogovor »Feministične & lezbične računalniške igre«, ki bo potekala

v nedeljo, 12. oktobra 2014 ob 14.30, v klubu Tiffany, AKC Metelkova.

Na inspirativni delavnici bomo popolnim začetnicam v programiranju odstrle vrata v feministični aktivizem v računalniških igrah in na spletu. Seznanile se bomo s spletno igrico Tampon Run”, ki odstira predsodke o menstruaciji, ter s programiranjem v JavaScriptu, ki nam bo omogočilo, da igrico prilagodimo svojim željam. Delavnico bomo zaključile s turnirjem na velikem platnu, ki bo prikazal uporabljene kreativne rešitve vseh udeleženk.

Delavnico bo vodila mag. Maja Kraljič, strokovnjakinja za digitalni marketing, programerka in oblikovalka spletnih rešitev.

Sledil bo neformalni pogovor o naših izkušnjah v računalniških igrah. Seznanile se bomo s  feminističnimi računalniškimi igrami in si ogledale lezbične like ter motiviko v njih. Najbolj zagrizene se boste medtem lahko igrale s spletno igrico “HappyPlayTime”. Poigrale pa se bomo tudi z edino spletno računalniško igro, ki tematizira lezbično/trans/queer seksualnost in feminizem pri nas, igrico “Pleasure-Treasure” vizualne umetnice, kustosinje in aktivistke mag. Ane Grobler.

Na delavnico prinesite prenosni računalnik s prednaloženim sodobnim brskalnikom (npr. Google Chrome), na pogovor pa obilo dobre volje! Vabljene!

Prijave na delavnico zbiramo na e-naslovu lezfemuniverza@gmail.com, kjer lahko dobite tudi dodatne informacije. Lezbično-feministična univerza omogoča varen prostor, zato je delavnica odprta le za lezbijke, ženske in trans osebe.
Dogodek LFU je tudi del svetovnega dneva Ade Lovelace (Ada Lovelace Day 2014) in Evropskega tedna programiranja (EuropeCodeWeek). Dogodek podpirata Mestna občina Ljubljana in ŠKUC-Kulturni center Q (klub Tiffany).


Če ste delavnico zamudile, je na voljo prezentacija.


* Vabimo tudi na:

Dan Ade Lovelace 2014 – ČIPke – Upri se!

Praznovanju dneva Ade Lovelace se pridružuje tudi inciativa ČIPke, v ponedeljek, 13.10.2o14 ob 19.00, v Rampa Laboratoriju na Kersnikovi. ČIPke vabijo na predstavitev fizičnega vmesnika za proizvajanje tonalne glasbe “Upri se!”, ki so ga sklekljale in sprogramirale na prejšnji delavnici Monike Pocrnjić.

Vabljene in se vidimo!

Dodaj odgovor