Dogodki
Januarski Lezbični kinoklub
7. 1. 2011
0

Klub Tiffany / ŠKUC – Kulturni center Q vas vabi na

januarski Lezbični kinoklub – Nemi film na presečišču lezbištva in rase.

florida-enchantment

petek, 7.1.2011 ob 20.00, klub Tiffany – film Čarovnija na Floridi (63 min, angl. napisi)

Zgodba se dogaja v letovišču na Floridi. Protagonistka Lilian Travers (igra jo Edith Storey, zvezda nemega filma na začetku 20.stoletja) poje čarobno seme in v sebi odkrije butch lezbijko. Ne zanima se več za svojega zaročenca (igra ga režiser Sidney Drew), vzame si moške privilegije in osvaja druge ženske.

Ta zgodnji ameriški nemi film iz leta 1914 je prvi v filmski zgodovini nasploh, ki je prikazal lezbijke in lezbično željo. Zamišljen je kot komedija, vendar zavzame presenetljivo napreden in pozitiven odnos do homoseksualnosti.
Po drugi strani film vsebuje močno rasistično konotacijo, saj namesto črncev igrajo belci s prebarvanim črnim obrazom in pretiranimi gestami.

bryherhilda-doolittle

petek, 21.1.2011, ob 20.00, klub Tiffany – film Mejna črta (75 min, angl. napisi)

Črnka Adah (Eslanda Robeson) in belec Thorn (Gavin Arthur) se zapletata v ljubezenski aferi, ki spravlja ob pamet belko, Thornovo ženo Astrid (H.D.). Adah končno preneha afero in skuša vrniti k svojemu možu Petu (Paul Robeson), vendar se stvari ne odvijejo tako preprosto.
Neodvisni umetniški film iz leta 1930 prinaša mnoge inovativne snemalne ter vsebinske prijeme, zajema tudi iz Freudovih psihoanalitičnih teorij nezavednega. Režiral ga je Kenneth MacPherson.

Film napredno tematizira rasno mešane ljubezenske pare, rasizem malega mesteca in moralno dobro, ki končno pripade Petu. V njegovi vlogi nastopa Paul Robeson, eden prvih in najpomembnejših črnskih igralcev v ameriškem filmu in gledališču ter politični aktivist.

Neprecenljivo za lezbično filmsko zgodovino in zgodovino nasploh pa je dejstvo, da film soustvarjata lezbični pesnici in pisateljici iz pariškega kroga “žensk z levega brega”. V vlogi Astrid igra H.D. (Hilda Doolittle), v vlogi androgine lastnice hotela pa njena ljubimka Bryher.

Januarski Lezbični kinoklub pripravlja Teja Oblak.

Vljudno vabljene in vabljeni!

Z januarjem 2011 v klubu Tiffany / ŠKUC-Kulturni center Q pričenjamo Lezbični kinoklub, kjer bomo gostili projekcije kultnih ali manj znanih filmov, ki so pomembno prispevali k pojavnosti in prikazu lezbijk v filmski umetnosti. Kinoklub bo potekal ob petkih vsak lihi mesec. Vstop na projekcije je prost.