Dogodki
Lezbične skupnosti v času in prostoru – Lezbična harlemska renesansa in poslušalnica z Bessie Smith
17. 5. 2012
0

Lezbično-feministična univerza vas vabi

v sredo, 23. maja 2012, ob 19.00 v klub Tiffany

na tretji del cikla Lezbične skupnosti v času in prostoru – Lezbična harlemska renesansa.

Vrnile se bomo v čas harlemske renesanse in si pobliže ogledale pomembne ženske figure tistega časa ter pestro lezbično nočno življenje. Hkrati se bomo  poglobile v dimenzije rasne problematike in belsko fascinacijo s to newyorško četrtjo, ki je poleg Greenwich Village v 20. letih prejšnjega stoletja veljala za prostor seksualnega upora in svobode.

Doma preberite članka From Odd Girls and Twilight Lovers: White Slumming in Harlem , avtorice Lillian Faderman in The Harlem Renaissance, avtorja Stevena Watsona, poglavje Homosexual and Lesbian Nightlife.

od 21.00: glasbena poslušalnica – Bessie Smith


Bessie Smith (1894 – 1973), poznana kot »carica bluesa«, je bila najpopularnejša ameriška blues pevka 20-ih in 30-ih let 20. stoletja in svoj čas najbolje plačana Afroameričanka v zabavni industriji. Rojena je bila v Tennesseeju in zelo zgodaj izgubila očeta, pri devetih letih pa še mater in brata. Skrb za otroke je prevzela starejša sestra Viola, Bessie pa je z bratom Andrewem za obubožano družino služila denar z uličnim nastopanjem. Svojo profesionalno glasbeno kariero je začela pri Columbia Records leta 1923 po selitvi v Filadelfijo. Znana je po svojih številnih lezbičnih razmerjih, med drugim s pevko in plesalko Lillian Simpson. Umrla je v hudi prometni nesreči pri le 43 letih.

Poslušale bomo komade s kompilacije Mama’s Got the Blues (pesmi iz let 1925 –1933).

Vabljene!

Lezbično-feministična univerza zagotavlja varen ženski prostor, zato so dogodki v okviru le-te namenjeni le njim.
Dogodek podpira Mestna občina Ljubljana in ŠKUC-Kulturni center Q (klub Tiffany).

Dodaj odgovor