Dogodki
Lezbične skupnosti v času in prostoru – Ženske z levega brega II. in poslušalnica z Ethel Mary Smyth
7. 5. 2012
0

Lezbično-feministična univerza vas vabi

v petek, 11. maja 2012 ob 19.00, v klub Tiffany

na drugi del cikla Lezbične skupnosti v času in prostoru – Ženske z levega brega.

Debatirale bomo o krogu ameriških in angleških izseljenk,ki so se v prvi polovici 20. stoletja zbirale na pariškem levem bregu.  Posebno pozornost bomo tokrat namenile dogajanju v slovitem literarnem salonu Natalie Barney.

Doma preberite naslednje poglavje iz knjige Ženske z levega brega,avtorice Shari Benstock (ŠKUC Vizibilija,2004) – Natalie Barney: Rue Jacob,str. 387 – 441.

– od 21.00: glasbena poslušalnica – Ethel Mary Smyth

Ethel Mary Smyth (1858-1944) je bila Angležinja, lezbijka, sufražetka in ena najpomembnejših skladateljic 19. in 20. stoletja nasploh.
Pri dvanajstih letih se je odločila, da bo postala skladateljica. Starši so ji prepovedali ukvarjanje z glasbo, ker je bila »kot ženska nadnjo preveč navdušena«, vendar jih je z gladovno stavko prisilila, da so jo poslali študirat kompozicijo na konservatorij v Leipzig.
Leta 1903 so eno njenih prvih oper opero Der Wald izvedli v Metropolitanski operi v New Yorku – kar je bila za to operno hišo prva in zadnja izvedena opera izpod peresa ženske. Njena najbolj znana opera je The Wreckers iz leta 1903/04, ki sodi v repertoar tako legendarnih oper, kot so Traviata, Carmen, La Bohème in druge, ocenjujejo pa jo za najboljšo britansko opero v zadnjih dvestotih letih.
Leta 1910 je začasno opustila komponiranje in se povsem posvetila feminističnemu gibanju sufražetk v Women’s Social and Political Union. V letu 1911 je zbor sufražetk izvedel njeno skladbo March of the Women, ki je postala legendarna feministična himna.
Bila je razkrita lezbijka, svojo lezbično ljubezen je izpovedala v mnogih pisanih spominih. Zaljubljena je bila v Pauline Trevelyan, carico Eugénie, Winnaretto Singer, Lady Mary Ponsonby, Edith Somerville in Virginio Woolf, obiskovala pa je tudi pariške kroge žensk z levega brega.
Prisluhnile bomo njeni legendarni himni sufražetk March of the Women, skladbam za godalni kvartet in kvintet ter Koncertu za violino, rog in orkester.

Vabljene!

Lezbično-feministična univerza zagotavlja varen ženski prostor, zato so dogodki v okviru le-te namenjeni le njim.
Dogodek podpira Mestna občina Ljubljana in ŠKUC-Kulturni center Q (klub Tiffany).

* * * * *

V maju napovedujemo še:
– študijski krožek Lezbične skupnosti v času in prostoru III.,
– bralni krožek Anonymous Readers,
– ogled razstave Dota – Ženska osebna dediščina (MSUM).

Dodaj odgovor