Dogodki
LF krožek – Tamsin Wilton “Lezbijke študirajo kulturo”
24. 9. 2010
0

ŠKUC – Kulturni center Q / Klub Monokel

vas v okviru Lezbično-feministične univerze vabi na

Lezbično-feministični krožek – v sredo, 06.10.2010, ob 20ih, v klub Monokel.

Jesenski del krožka Lezbično-feministične univerze bomo začele s študijem lezbične kulture, in sicer natančneje vizualnih umetnosti. Najprej bomo brale besedilo Tamsin Wilton »Lezbijke študirajo kulturo«, ki ga je leta 1997 za ČKZ prevedla Suzana Tratnik.

Na tokratnem srečanju bomo lezbično perspektivo iskale v slikarstvu in stripu, ki ju avtorica obravnava v prvem delu besedila (str. 229-238), naslednjič pa se bomo osredotočile na lezbično fotografijo in film. Govorile bomo o možnosti lezbičnega pogleda, ki ga bomo prevprašale ob terminu klasičnega »moškega« pogleda. Pri tem nas bo zanimala razlika med zavzemanjem »moškega mesta« in lezbične pozicije v feminizmu. Ali slike kot so Botticellijevo »Rojstvo Venere« ali Courbetovo »Spanje« lahko vzbujajo lezbično željo? Pretresle bomo tudi razliko med žensko in moško goloto v žanru akta. Skozi besedilo se bomo skupaj s Tamsin Wilton spraševale, koliko je v feministični likovni oziroma vizualni teoriji lezbična perspektiva sploh navzoča.
Za boljšo vizualno predstavo bomo sproti predstavile tudi vizualno gradivo in si pogledale dela slikark (od dekadentno poltenih aktov Tamare de Lempicka do »Avtoportreta z ostriženimi lasmi« Fride Kahlo), pri katerih avtorica prepoznava lezbično držo. To nam bo nudilo osnovo za kakšnega od naslednjih srečanj, kjer bi lahko interpretirale slike sodobnih lezbičnih avtoric, ki v svojih delih lezbičnost konstituirajo za lezbijke. Vabljene na pogovor in skupni ogled mojstrovin, nastalih s čopičem v lezbični roki!
Krožek bo vodila Alenka Spacal.

Tekst dobite tako, da pišete na naš e-mail naslov lezfemuniverza@gmail.com.