Dogodki
Otroška slikanica, fotografski natečaj, Sektor Ž in film
21. 6. 2010
0

Pri ŠKUC-evi založbi Aleph je izšel prevod navdušujoče feministične otroške slikanice Cecilija in zmaj.

V Španiji živeči ameriški avtor Lawrence Schimel je doslej spisal že precejšnje število knjig za odrasle in za otroke. Pri nas sta izšli dve njegovi slikanici: Sosedje in prijatelji ter Boš bral knjigo z mano?
V preproste situacije iz otroškega sveta rad vključi vzgojno poanto in angažirane elemente. Tudi slikanica Cecilija in zmaj ni samo še ena slikanica za otroke. Standardno delitev na moške in ženske vloge v pravljicah preobrne, tako da imamo vitezinjo Cecilijo, ki naj bi rešila viteza pred zmajem. A zgodba se odvije tako, da reši drugo deklico, potem ko pretenta zmaja, ki podcenjuje njene sposobnosti in smeši enakost moških in žensk. (z ovitka knjige)
Slikanico je prevedel Brane Mozetič. Recenzija te vrhunske slikanice sledi kmalu, že zdaj pa jo priporočam v večkratno branje!

*

Evropski ženski lobi, krovna organizacija evropskih ženskih in feminističnih organizacij, razpisuje fotografski natečaj na tematiko “Moj svet: feministična vizija 21.stoletja”. Sodelujejo lahko mlade ženske od 15-40 let iz vse Evrope, čas za oddajo fotografij je le še do 30.6.2010. Pa veliko ustvarjalnosti!

*

Sektor Ž je poleg Lezbomanije še ena radijska oddaja s feministično tematiko. Poteka enkrat mesečno na Radiu Študent, pripravlja jo Ida Hiršenfelder. V junijskem Sektorju Ž lahko prisluhnite  intervjujem s simpozija o performerkah v vzhodni Evropi in predstavitvi nove izdaje revije Apokalipsa – Gender,  med novičkami pa najdete vabilo na jutrišnji pogovor s feministično vizualno performerko Andrejo Džakušič v Projektni sobi SCCA. Na spletni strani RŠ-a je možno poslušati tudi arhivske oddaje.

*

V Kinodvoru se junija vrti perujsko-španski film Mleko bridkosti, ki tematizira

“Sublimen, a silovit obračun s temačnim obdobjem novejše perujske zgodovine. Zamolčane vojne travme zlorabljenih perujskih žensk še vedno obvladujejo telesa njihovih hčera.” (iz opisa filma)

Film režiserke Claudie Llosa je prejel zlatega medveda in nagrado FIPRESCI za najboljši film v Berlinu 2009. Vabljene!

Brska: Enči Brenči.

Dodaj odgovor