SC Rog in LFU: Feministično raziskovanje prekernosti II.
4. 6. 2015
0

„A freelance designer and a sex worker have certain things in common – the unpredictability and exposure of work, the continuity of work and life, the deployment of whole range of unquantifiable skills and knowledge. However, difference in social recognition and degree of vulnerability is also clear. How shall we articulate our common need without falling back upon identity, without flattening or homogenizing our situation?“ (Precarias a la deriva, 2004)

Socialni center Rog in Lezbično-feministična univerza vas vabita na II. študijski bralni krožek na temo feminističnega raziskovanja prekernosti

v sredo, 17. 6. 2015 ob 20.00 v Socialni center Rog, Tovarna Rog.

Debatirale_i bomo o tekstuFirst stutterings of Precarias a la deriva (2003, Precarias a la deriva; od poglavja “Axes” do konca).

Na prvem krožku smo se razgovorile o prvem delu članka, zasnovah, teoretskih premisah in in metodologiji raziskovanja prekernosti žensk. Sedaj nadaljujemo z izsledki intervjujev in osupljivo analizo feminističnih vidikov prekernosti, ki so jo pionirsko podale Precarias a la deriva.

Precarias a la deriva je feministični aktivistični in militantno raziskovalni kolektiv. Vzniknile so leta 2002 iz skupnosti feminističnega socialnega centra La Eskalera Karakola v Madridu, ki je nastal kot odgovor na splošno stavko v Španiji. Ker stavka ni ustrezno naslovila prekernega dela, ki je izjemno fragmentirano, nevidno, zajema ogromno reproduktivnega dela in je v veliki meri naloženo ženskam ter migrantkam, so Precarias a la deriva zasnovale in izvedle intervjuje, eksperimente, terensko delo in akcije, s katerimi so raziskovale prekerno delo žensk.
Leta 2003 so tako po obsežnem delu objavile prvi članek, v kateri so analizirale izsledke militantnih raziskav med prekernimi delavkami. Na podlagi tega članka bomo razpravljale_i o feminističnih vidikih prekernosti, ne uidejo pa nam tudi lezbični, kvirovski idr. vidiki.

Primerjale_i jih bomo s pričevanji in analizami iz našega prostora, ki so objavljene na blogu Prekerni osir. Ta je izšel iz istoimenske skupine, ki se je oblikovala v okviru gibanja 15o, se dobivala v Socialnem centru Rog in raziskovala prekernost v letih 2011 – 2012.

Vabljene_i!

Dogodek pripravljata Socialni center Rog in Lezbično-feministična univerza.

Manifest in cilji delovanja kolektiva Precarias a la deriva:
– „Adrift through the circuits of feminized precarious labour“, Feminist review, 2004.

– Dokumentarni film o delovanju kolektiva Precarias a la deriva iz leta 2003 na Labournet.tv.

*vir slike.

Dodaj odgovor