Izjave in protesti
Seznam lokalov, kjer (tudi) lezbijke niso dobrodošle
27. 5. 2010
0

Verjetno še pomnite novico o lezbičnem paru, ki je bil zaradi poljuba prisiljen zapustiti Orto bar ter bil obtožen »eksplicitnega izkazovanja lezbištva« v oktobru 2007. Mogoče ste bile nekatere izmed vas na protestu, ki je sledil temu homofobnemu dejanju, iz katerega se je rodila Vstaja lezbosov. Žal to ni edini primer, ko so lezbijke morale zapustiti prostor le zato, ker si upajo biti lezbijke tudi izven štirih sten.

Tukaj objavljamo seznam lokalov, kjer med drugih tudi lezbijke niso dobrodošle.

lokal Galerija (del Mestne galerije v Ljubljani) – leta 2001 je bil pesniku in založniku Branetu Mozetiču in njegovemu gostu na festivalu Živa književnost pesniku Jean-Paulu Daoustu preprečen vstop v lokal, ker le-ta “ni za ‘take'”. To je bil povod za prvo parado ponosa »Obvoznica mimo nestrpnosti«.
Orto bar – leta 2007 je bil lezbični par prisiljen zapustiti lokal zaradi poljubljanja. Iz protestne akcije je nastal kolektiv Vstaja lezbosov.
Pizzerija Foculus – bodisi lezbijke bodisi geji so bili odpuščeni zaradi svoje spolne usmerjenosti, poleg tega pa lahko tam velikokrat slišite homofobne izjave
Cantina Mexicana (Wolfova 4) – lezbični par je bil prisiljen zapustiti lokal, ker se je poljubljal

Verjamemo, da je podobnih zgodb še več, zato naprošamo vse, ki ste bile zaradi svojega lezbištva ali feminizma zmerjane, »naprošene« da zapustite prostor ali celo fizično odstranjene iz njega, da delite z nami svojo/e izkušnjo/e in s tem pripomorete k širjenju seznama homofobnih in seksističnih lokalov. Pišite nam na lezfemuniverza@gmail.com in naredite konec tišini, ki že predolgo traja.

Poleg tega seveda pozivamo, da s protestno akcijo neobiskovanja naštetih lokalov pokažete, da tovrstno obnašanje in dejanja obsojate in s tem spodjedate ta kapitalistično patriarhalno heteronormativni svet. Priključite se boju za pravice žensk že danes!

Piše: Samosvoja