Dogodki
Sodelovanje LFU na 15. mednarodnem feminističnem in queer festivalu Rdeče zore 2014
2. 3. 2014
0

Na tokratnem 15. mednarodnem feminističnem in queer festivalu Rdeče zore, ki bo potekal od 6. – 8.3.2014 v Ljubljani v AKC Metelkova, sodelujemo pri naslednjih dogodkih:

1) Razstava “Skozi njene oči: utrinki feministično-lezbične produkcije več umetnic in umetniških skupin v Galeriji Alkatraz.

Predstavljen tudi naš kratek video “Lezbično-feministična univerza v akciji!” (produkcija LFU, 4 min, 2014).

LFU v akciji 2014

“Video predstavlja del aktivnosti ustvarjalk Lezbično-feministične univerze (LFU), ki so jih v letih 2011-2013 izvedle na ulicah. To ni predstavitveni video, je predvsem kolaž njihovih akcij, protestov in sledi, ki so jih vtisnile v javni prostor. V prvi prikazani nočni akciji so se odzvale na kampanjo ene od zavarovalnic, ki naj bi osveščala udeležence v prometu, dejansko pa je objektivizirala telesa mladih žensk in jih izrabila za lastno promocijo. Vmes so nanizane tudi fotografije iz osmomarčevskih akcij, kjer svojo lezbično in feministično kritiko vpisujejo v tkivo samega mesta. Naslednji posnetek prikazuje protest N17, ko se je LFU priključila Avtonomnemu bloku in s protikapitalistično agendo pomagala širiti perspektivo ozkih uradnih sindikalnih demonstracij v Ljubljani. Video se zaključi z akcijo Free Pussy Riot pred rusko ambasado, kjer se je LFU povezala s skupinama feminističnega in queer festivala Rdeče zore in festivala Mesto žensk. Pridružile so se mednarodni podpori ruski feministični skupini Pussy Riot, zahtevale izpustitev njihovih članic, ki so jih zaprli, ko so kritizirale zlizanosti Putinove policijske države z rusko pravoslavno cerkvijo. V videu se LFU pomika iz noči v dan in vse glasneje izjavlja kritiko pariarhata in kapitalizma.” (iz programa Rdečih zor 2014)

Otvoritev razstave bo v četrtek, 6.3.2014 ob 21.00 v Galeriji Alkatraz. Razstava bo nato odprta v času festivala Rdeče zore od 7 . – 8.  marca 2014 od 15.00  –  24.00, nato pa do do 18. marca (ponedeljek-četrtek od 11.-15. in od 16. do 20. ure, petek od 15. do 23. ure).

2) Pogovorni cikel Misliti nemogoče (6): “Radikalizirajmo feminizem!”, ki bo v petek, 7.3. ob 19.30 v Infoshopu, kjer sodelujemo pri organizaciji diskusije skupaj z A-Infoshopom in Deep Green Resistance Slovenija.

Pogovorni cikel Misliti nemogoče (6) Radikalizirajmo feminizem!

“V času, ko se po Evropi in širše soočamo s krizo kapitalističnega sistema, se bomo vprašale, kako ta posega v naša življenja, nas radikalizira, hkrati pa potiska nazaj v sfero reproduktivnega dela. Kakšne so naše izkušnje  s seksizmom in šovinizmom  v javnih prostorih in alternativnih skupnostih? Kakšen feminizem potrebujemo danes? Na kakšne načine lahko radikaliziramo feminizem in zgradimo nove oblike političnih akcij? Kako vpeljati feministične prakse in pristope v vse boje in gibanja? Radikalizirajmo feminizem!

Pogovorni cikel Misliti nemogoče naslavlja aktualne tematike boja proti kapitalizmu na horizontalen način. Izhaja iz želje ljudi, povezanih v Antikapitalistični blok, da bi se vzpostavil prostor za pogovor, kjer je mogoča in spodbujana enakovredna, aktivna participacija vseh udeleženih. Tokratna odprta diskusija poteka v sklopu 15. Mednarodnega feminističnega in queer festivala Rdeče zore in jo pripravljajo inciative Deep Green Resistance Slovenija, Lezbično-feministična univerza in A-Infoshop.” (iz programa Rdečih zor 2014)

Vabljene tudi na vse ostale sijajne festivalske in izvenfestivalske dogodke jubilejnega 15. festivala Rdeče zore!

Zore bodo kmalu rdeče!

Dodaj odgovor