Dogodki
Feministične antikapitalistične strategije ekonomije in jazzistka Pia Beck
22. 10. 2011
0

Lezbično-feministična univerza vas vabi

v petek, 28.10.2011, od 18.30 naprej v ŠKUC-Kulturni center Q (klub Tiffany).

– od 18.30 naprej – Študijski bralni krožek Feministične in antikapitalistične strategije ekonomije

Brale in pogovarjale se bomo o članku »Feminizing the economy: metaphors, strategies, politics« avstralskih teoretičark in aktivistk J. K. Gibson – Graham in Jenny Cameron (Community economies collective; Gender, Place & Culture 10(2), 145-157).

V članku se avtorice ukvarjajo s kritiko kapitalistične ekonomije in feminističnih poskusov, da bi se vanjo vključile ženske. Avtorice nasprotujejo dualističnemu modelu »ženskega« in »moškega« v ekonomiji ter kritizirajo feministično strujo, ki se ji zdi zadostna vključitev žensk v t.i. ne-ženska področja ekonomije. Predlagajo reinterpretacijo in alternativne feministične in antikapitalistične strategije za novo ekonomijo. Ob tem se navezujejo na spoznanja feministk od 17. stoletja do danes ter povežejo spoznanja raznovrstnih struj, npr. ekološkega, geografskega, skupnostnega, marksističnega in socialističnega feminizma.

Avtorici J. K. Gibson-Graham in avtorica Jenny Cameron so ključne aktivistke in teoretičarke v mednarodnem projektu Community economies collective, ki povezuje akademičarke/ke in aktivistke/e z vsega sveta. Ukvarjajo se z reinterpretacijo in postavljanjem novih praks solidarnostne, participatorne ekonomije z načelom blaginje za vse. Raziskovalni partnerki J. K. Gibson – Graham sta pretresli teoretsko in aktivistično polje že leta 1996 s prvo knjigo »The end of capitalism (as we knew it): Feminist critique of political economy«, ki je danes ena najpomembnejših feminističnih analiz in kritika kapitalistične ekonomije.

Po študijskem krožku bomo ob glasbi Pie Beck nadaljevale s postavljanjem infrastrukture za časovno banko in izmenjevalnico.

Vabljene!

Dogodek podpira MOL – Urad za socialo in ŠKUC-Kulturni center Q.

od 21.00 naprej – Glasbena poslušalnica: nizozemska jazz legenda Pia Beck

Pia Beck (1925 – 2009) je bila legendarna lezbična jazz pianistka, pevka in skladateljica iz Haaga. Slavna je postala takoj po 2. svetovni vojni s svojo prvo skladbo Pia´s boogie. Kot pianistka in pevka je koncertirala po Ameriki, Aziji in vsej Evropi. Ustanovila je več jazz klubov na Nizozemskem in v Španiji.  S partnerko Margo je več kot 40 let živela na relaciji Nizozemska – Španija – Amerika, kjer je bila znana kot Leteča Holandka.

Uradna stran Pie Beck.

Vabljene!

Dogodek podpira ŠKUC-Kulturni center Q in MOL – Urad za mladino.

Lezbično-feministična univerza zagotavlja varen ženski prostor, zato so dogodki v okviru le-te namenjeni le njim.

****************************************************************

Aktivno sodelujemo in podpiramo Gibanje 15o BOJ_ZA! Vabljene na dogodke in skupščine vsak dan na ploščadi pred ljubljansko borzo!

Sledite ažurnim napovedim dogodkov na Twitterju BOJ-ZA in Revolucija 15o!

Dodaj odgovor