Izjave in protesti
Zahvala za podporo Pussy Riot
11. 7. 2012
0

Lezbično-feministična univerza, festival Mesto žensk in festival Rdeče zore smo v torek, 3. julija 2012, v Ljubljani organizirale protest in koncert v podporo ruski zasedbi Pussy Riot.
Na koncertu v Menzi pri koritu smo z vašo pomočjo zbrale 600 EUR, ki smo jih nakazale na bančni račun g. Fejgina Marka Zaharoviča, enega od pravnih zastopnikov obtoženk. Zaharovič zapise o pripravah na proces (v ruščini) objavlja na svojem blogu: http://mark-feygin.livejournal.com/. Ker je spletna stran Free Pussy Riot, glavni vir informacij za mednarodno javnost, zaradi nenehnih hekerskih napadov že od začetka julija nedostopna, na tem mestu povzemamo zadnje informacije.

V sredo, 4. julija 2012, je moskovsko zvezno sodišče zavrnilo prošnjo za izpustitev obtoženih aktivistk iz pripora pred začetkom sojenja. Sodnica Natalija Konovalova je Mariji Alehini, Nadeždi Tolokonikovi in Jekaterini Samucevič pripor podaljšala do 24. julija, ko naj bi se začelo sojenje. Ker vsebina obtožnice ni povsem jasna (dokumentacija obsega okrog tri tisoč strani in kopico video posnetkov, obramba pa jo je prejela komaj mesec dni pred napovedanim sojenjem) in ker sodišče že od samega začetka krši tako rusko ustavo kot Splošno deklaracijo o človekovih pravicah, so se vse obtoženke 4. julija odločile za gladovno stavko, ki po poročanju medijev še vedno traja.

Organizatorke ljubljanskega protesta se vam zahvaljujemo za že izkazano podporo in vas pozivamo k podpisu peticije Amnesty International, ki od sodišča zahteva opustitev vseh obtožb in takojšnjo izpustitev zapornic vesti iz pripora:
http://takeaction.amnestyusa.org/siteapps/advocacy/ActionItem.aspx?c=6oJCLQPAJiJUG&b=6645049&aid=517749

Ob tem se ponovno zahvaljujemo vsem nastopajočim glasbenim zasedbam (Iamdisease, Sentence, Škrip Orkestra in Ludovik Material), DJ-kam (Tigresse in Sestra), posameznicam in posameznikom, kolektivom ter medijem, ki ste podprli protest in koncert, še posebej pa novinarki Poloni Frelih, fotografinji Nadi Žgank, oblikovalki Tjaši Križnar, Menzi pri koritu in Moderni galeriji v Ljubljani.

Free Pussy Riot!

Lezbično-feministična univerza – Društvo ŠKUC
Festival Rdeče zore – Društvo KUD Mreža
Festival Mesto žensk – Društvo za promocijo žensk v kulturi – Mesto žensk

Dodaj odgovor