Dogodki
Dejstvo, prihajajoči razstavi, predavanje in konferenca
12. 5. 2010
0

Dejstvo

V časopisu Delo z dne 11.5.2010 so bila v članku »Žensk je precej več, a so slabše plačane« objavljena plačna razmerja med ženskami in moškimi, zaposlenimi v zdravstveni negi.  Med zaposlenimi zdrastvenicami/ki in medicinskimi sestrami je kar 89% žensk in 11% moških. Leta 2008 je med diplomiranimi iz zdravstvenih ved še več – 93% žensk.

Tabela povprečnih plač od leta 2004 – 2008 pokazala, da je moški v zdravstveni negi vsak mesec v povprečju zaslužil 50 EUR več kot ženska, torej 600 EUR – več kot eno minimalno plačo –  na leto več!!

****

Prihajajoči razstavi

Od 18.maja do 20.junija 2010 bo v ljubljanski Galeriji P74 razstava Feministične umetnosti v Sloveniji. Med umetnicami razstavljajo tudi:

  • Duba Sambolec, ki je ustvarila prvo feministično umetniško delo v slovenskem prostoru, Ženske prihajajo! leta 1976;
  • Aprilija Lužar, ki je ustvarila urbani projekt »Ženski taksi: cona, prosta posiljevanja« je bil predstavljen najprej leta 2002 v klubu Monokel, istega leta je zmagal v okviru International V-day (pobuda Eve Ensler);  v Monoklu je l.2002 je umetnica razstavljala še trikrat s projekti Masturbacija I, Model – gospodarica masturbacije II in Master-bacija III.
  • Marija Mojca Pungerčar, ki je ustvarila mnogo družbenokritičnih umetniških del, npr. “Singer” o zaprtju tekstilnih tovarn, “Kino Sloga”, “Zgodba o čevljih” o Alpininih delavkah/ic idr.
  • Alenka Spacal, ki je leta 2007 v klubu Monokel izvedla feministični performans »Obešenka – Avtoportreti na kuhinjskih krpah«;
  • Andreja Gomišček, ki je leta 2008 v klubu Monokel razstavljala svoje feministične interaktivne kolaže »Det´s d uej ahaaha aj lajk it«.

Kuratorka razstave je Ana Grobler. Nujno ogleda!

***

Od 12.maja do 12. junija 2010 bo v mariborskem multimedijskem centru Kibla na ogled razstava videov Ločeno (Segregate) turške družbenokritične umetnice Canan.

»V njenem vesolju se golo telo pojavlja v nespodobnih situacijah, lutke izvajajo spolne napade, žrtve mučenja pa opisujejo fizične in psihološke bolečine, ki so jih doživele. Canan svojo umetnost opredeljuje s pomočjo feminističnega slogana iz sedemdesetih, “zasebno je politično,” vendar svojega dela ne označuje kot feminističnega.« (iz opisa razstave)

Čemu jih Canan ne opredeljuje za za feministične videe, bomo morale z ogledom presoditi same.

***

Preteklo predavanje in konferenca

11.5.2010 je v Cafeju Open potekalo izvrstno predavanje dr.Mirjane Ule s FDV pod naslovom “Vzpostavljanje feminističnega gibanja in nastanek ženskih študij v Sloveniji”. Poleg povzetka tega predavanja nam Cafe Open ponuja ogled dveh izvrstnih aprilskih feminističnih predavanj dr.Zalke Drglin – Tehnologija ljubezni in dr.Tanje Rener s FDV – Kratek pregled feminizma.

Kolegice iz Opena pravijo, da bodo prav kmalu ustanovile svojo feministično-lezbično sekcijo. Navdušeno čakamo!

***

Ministrstvo za zunanje zadeve je 11.5.2010 izvedlo Mednarodno konferenco o enakosti žensk in moških v nacionalni zakonodaji (program, povzetek). Govorili so o nastanku nove entitete OZN za enakost spolov in predvsem o pozitivnih izkušnjah držav, ki so implementirale  nacionalne protidiskriminacijske zakonodaje za ženske, kar je vodilo v uspešnejši razvoj celotne družbe.

S feminizmom naprej!

Piše: Enči Brenči.

Dodaj odgovor