Delavnica trash pisanja
8. 2. 2016
0

Lezbično-feministična univerza vas v četrtek, 11. februarja 2016, ob 19.00 uri vabi v klub Tiffany (ŠKUC – Kulturni center Q)

na delavnico trash pisanja, ki bo potekala po načelu nadrealistične metode Exquisite corpse.

Tokrat se bomo odzvale na zadnja dogajanja v družbi, kot so retradicionalizacija in homofobija, na pojav mizoginih grafitov na zidovih naših ulic in skozi skupinsko pisanje izrazile upor proti patriarhatu. Zapisale bomo pankrtske zgodbe z lezbično tematiko, feministične slogane in mogoče tudi kako himno svobodi in enakosti.

Glasbena poslušalnica – Alberta Hunter

Alberta Hunter (1895-1984) oz. “Sweetheart of Dreamland”je bila ameriška lezbična bluesovska glasbenica, ki je v 1920-1930ih v ZDA in Evropi doživljala podobno slavo kot Bessie Smith. Že 11-letna je ušla z doma, da bi postala pevka in piska pesmi. V letih 1911-1956 je posnela obsežno diskografijo. Največjo slavo je dosegla v času Harlemske renesanse v 1920-30ih, ko je ustvarjala ob boku z ostalimi lezbičnimi in biseksualnimi glasbenicami, kot so bile Gladys Bentley, Ma Rainey, Ethel Waters, Bessie Smith, sodelovala je tudi z gejevskima glasbenikoma Tonyjem Jacksonom in Paulom Robesonom. Sicer je živela v dolgoletnem lezbičnem razmerju z Lottie Taylor.

Po materini smrti je prenehala nastopati in dve desetletji pod pretvezo, da je mnogo mlajša, delala kot medicinska sestra v eni od newyorških bolnišnic. Leta 1977, v starosti 82 let, ko so jo v zdravstvu upokojili, je ponovno stopila na oder in nastopala v Greenwich Villageu vse do svoje smrti.  O njenem življenju je nastal dokumentarni film Alberta Hunter – My castle´s rocking (1988).

Tokrat bomo prisluhnile izboru iz njene diskografije v letih 1977-1984.

Vabljene_i!

Dogodek podpirata Mestna občina Ljubljana in ŠKUC-Kulturni center Q (klub Tiffany).

Dodaj odgovor