Literarni večer s Tatjano Jamnik o knjigi Ewe Schilling: Norec
16. 2. 2016
0

Lezbično-feministična univerza in ŠKUC-Kulturni center Q

vas vabita na literarni večer s Tatjano Jamnik o knjigi Ewe Schilling – “Norec”,

ki bo v petek, 26.2.2016 ob 19h v klubu Tiffany, AKC Metelkova.

Roman Norec poljske pisateljice Ewe Schilling je zgodba o ljubezni med Alino, gimnazijsko profesorico poljskega jezika in književnosti ter karizmatično dijakinjo Anko. Njun odnos skozi roman zadeva ob številne zunanje prepreke, moraliziranje, meščansko zaplankanost, predvsem pa ob Alinin ohromljujoč strah. Pisateljica je v knjigi Norec prečila meje klasičnega lezbičnega žanra o ljubezni med učiteljico in učenko, roman pa odlikujejo tudi nepredvidljivi preobrati in suspenz. Tako kot istoimenska karta v tarotu se roman ne meni ne za pravila ljubezni, ne za pravila literarne forme in jezika. Pričakujte nadvse navdušujočo pisavo!

Roman bo predstavila prevajalka Tatjana Jamnik, ki je tudi pesnica, pisateljica, lektorica, učiteljica slovenščine in tujega jezika, urednica, založnica in organizatorka literarnih dogodkov. Prevaja iz poljščine in češčine, ob čemer je leta 2009 prejela priznanje za najboljšo mlado prevajalko. Je idejna nosilka in soorganizatorka več festivalov, prevajalskih delavnic, predsednica Kulturno-umetniškega društva Pólice Dubove in soustanoviteljica mednarodne literarne nagrade KONS.

Ewa Schilling (1971) je ena vidnejših pisateljic lezbične proze na Poljskem. Živi v Olsztynu. Doslej je izdala romane Akacja (Akacija, 2000), Głupiec in Nadfiolet (Ultravijolična, 2012) ter kratkoprozni zbirki Lustro (Ogledalo, 1998) in Codzienność (Vsakdan, 2010). Njena dela so bila doslej prevedena v slovenščino in nemščino. Roman Głupiec (Norec) je v poljščini izšel leta 2005, slovenski prevod knjige pa konec leta 2015 pri založbi ŠKUC Lambda.

S Tatjano Jamnik se bo o knjigi Norec pogovarjala Teja Oblak, skupaj bosta interpretirali tudi odlomke iz romana.

Vabljene_i!

Dogodek podpirajo Društvo ŠKUC, Mestna občina Ljubljana in Javna agencija za knjigo.

*Na sliki: naslovnica knjige Norec (vir).

Dodaj odgovor