Dogodki
Dogajanje, novice – november
1. 11. 2010
0

POLITIKA

 • Združeni narodi (ZN) so 2.julija 2010 ustanovili posebno Entiteto ZN za enakost spolov in opolnomočenje žensk (UN women). Direktorica je postala Michelle Bachelet, zdravnica in bivša predsednica Čila. UN Women naj bi podpirala in opozarjala na opolnomočenje žensk na globalni ravni ter poglavitno usmerjala delo drugih oddelkov ZN na področju enakosti spolov. Na njihovi spletni strani si za začetek lahko preberete pretresljive trenutne statistike o položaju žensk po svetu. Entiteta naj bi svoje delo začela opravljati januarja prihodnjega leta. Trenutno informacije in vire o položaju žensk po svetu ponuja posebna agencija ZN, WomenWatch.
 • Sredi oktobra 2010 so potekale lokalne volitve za izvolitev novih županj/ov in svetnic/ok. V Ženskem lobiju Slovenije so že konec septembra pripravile analizo umeščanja kandidatk na kandidatne liste. Ugotovile so, da je le redkokatera lista umestila več kot zakonsko predpisanih 30% kandidatk, le zelo redke kandidatne liste v treh mestnih občinah pa so upoštevale princip zadrge. Med kandidati za župane je bilo komaj 12% kandidatk. Urad RS za enake možnosti (UEM) je pripravil analizo rezultatov lokalnih volitev. Analize kažejo, da je le 23 odstotkov izvoljenih občinskih svetnic, manj kot pet odstotkov županj, devet občin pa je ostalo brez svetnic. (Vest). V UEM sklepajo, da je potrebno »preseganje in spreminjanje okostenelih kulturnih vzorcev in predsodkov, ki ženskam otežujejo vstop v sfero političnega odločanja«.
 • V Evropskem ženskem lobiju so prenovile svojo spletno stran in objavile novi prosto dostopni magazin FEM21 , naročite pa se lahko tudi na redne mesečne novičke.
 • Konec oktobra je v Hagu na Nizozemskem potekala konferenca LGBTQ združenja ILGA EUROPE pod sloganom “Expressing our differences, challenging our prejudices, developing our alliances”. Delegati so med drugim ostro obsodili nedaven homofobični/transfobični napad v Rusiji. Med članice izvršnega odbora so izvoliti tudi slovensko aktivistko ŠKUC LL, Natašo Sukič.
 • Na predsedniških volitvah v Braziliji, eni najhitreje razvijajočih in prosperirajočih držav iz skupine BRIK (Brazilija, Rusija, Indija, Kitajska), je v začetku novembra zmagala 62-letna ekonomistka Dilma Rousseff, vodja Delavske stranke. Dilma Rousseff je tako postala prva predsednica v zgodovini Brazilije.

ZGODOVINSKI DOGODKI

– 17. oktobra je na Dobrniču potekala spominska obeležitev obletnice ustanovitve Slovenske protifašistične ženske zveze. Vsakoletno obeležitev organizirajo veteranke, združene v Društvu Dobrnič, članu ZZB NOB, kjer spodbujajo »zbiranje gradiva, raziskovanje in publiciranje tovrstnih del, si prizadeva, da bi se ohranil spomin na pomembne ženske iz slovenske zgodovine, in ne nazadnje tudi v javnosti zagovarjati in predstavljati enakopravnost žensk.« Spominsko zbirko o 1.kongresu Slovenske protifašistične ženske zveze leta 1943 si lahko ogledate v muzeju v Dobrniču.

– Septembra je v Portorožu potekalo vseslovensko tradicionalno srečanje bivših internirank, političnih zapornic in ukradenih otrok nekdanjih nacifašističnih taborišč in zaporov.»V Aushwitzu je bilo zaprtih 2346 Slovenk, v Ravensbrücku pa približno sto manj. Od tega jih je v obeh taboriščih skupaj umrlo več kot 1500. Srečanja se je udeležilo nekaj 150 bivših internirank in zapornic.

OSEBNOSTI

+ Preminila je pomembna slovenska slikarka, kiparka, lutkovna umetnica in ilustratorka Mara Kralj (1909 – 2010). Izdelala je lutke za predstave Obuti maček, Zvezdica zaspanka, Ostržek, Butalci, ilustracije v knjigi Mojca Pokraculja in mnoge druge. Slikarski hommage veliki umetnici trenutno poteka na razstavi Pod bikovo glavo v Galeriji Cankarjevega doma.

+ Preminila je Vesna Parun (1922 – 2010), največja hrvaška pesnica 20.stoletja. Njeni najpomembnejši deli sta bili prva pesniška zbirka Zore i vihori, s katero je prekinila povojno pesniško tradicijo, in Crna maslina.

PREDAVANJA, DELAVNICE, KONFERENCE

 • Na ISH bosta v novembrskem ciklu  Odprta humanistika, svobodni kursi na ISH, potekali tudi dve predavanji, prvo je predavanje feminstke Svetlane Slapšak, »Zgodovina poljuba« (28.10 ob 18h) in nastopno predavanje dr.Jelene Petrovič »Žensko avtorstvo v Jugoslaviji med obema vojnama« (11.10. ob 18ih). Začetek oktobra je prav tako na ISH potekala mednarodna konferenca Ljubezen in seksualnost, kjer so predavale znane slovenske in srbske feministke.
 • Konec oktobra je v Londonu potekal veliki festival Feminizem v Londonu, ki ga je organizirala Londonska mreža feministk. Prišlo je več kot 1500 žensk in pro-feminističnih moških. Program je vseboval mnogo delavnic, pogovornih skupin, predavanj, med njimi so nekateri potekali samo za ženske, samo za ne-bele ženske in tudi samo za moške. Tematsko so obravnavale nasilje nad ženskami, reproduktivno zdravje,starševstvo, globalno žensko gibanje, anti-pornografijo, samoobrambo za ženske in obravnavanje internaliziranih predsodkov. Organizatorke so po konferecu pripravile za splet ogromno materialov s konference, ki si jih lahko ogledate na njihovem spletnem mestu – nagovore Leile Alikarami, Ann Rossiter, Chite Nagarajan, Virginite Heath, Finn Mackay in Ann Fischer, videe in poročila na blogih.Kljub izjemnim pohvalam udeleženk opažam, da so v celokupnem programu konference  spet umanjkale vsebine za lezbijke, biseksualke in transspolne ženske.
 • Prav tako septembra pa so v okviru mednarodnega festivala Revija v reviji, ki ga organizira Društvo Apokalipsa, potekali feministični dogodki “Gender vidik v literaturi” – med njimi okrogla miza “Belo črnilo: post/feminizmi, teorije družbenega spola in književnost”, mednarodno branje Oder žensk Sežana in predstavitev nove knjige slovaškega feminista Pavla Barše, “Gospostvo človeka in želja ženske; feminizem med psihoanalizo in Poststrukturalizmom.”, ki je pozimi 2010 izšla pri založbi Apokalipsa.

DEBATE IN DELAVNICE

 • Na lezbično-feminističnem krožku 10.11. ob 20ih se bomo naprej pogovarjale o tekstu “Lezbijke študirajo kulturo” Tamsin Wilton in pretresle aktualna družbena in kulturna dogajanja.
 • Novembra bo v KCQ potekal cikel pogovorno-filmskih večerov na socialno temo Nasilja in LGBTQ. Začne se že v sredo, 3.11.ob 20ih, z izredno tabuizirano tematiko nasilja v lezbičnih partnerskih razmerjih.
 • Konec septembra je bil zopet feministično obarvan bralni krožek Anonymous readers. Brale in pogovarjale smo se o vznemirjujočih tekstih Ornele Vorpsi – Country where no one ever dies in Elo Viiding – Foreign women.
 • Sredi oktobra je potekal festival Mesto žensk s tematiko Med preteklostjo in prihodnostjo. Letos so se organizatorke osredotočile na umetnost – sodobni ples, sodobno likovno umetnost, filme, videe, performanse in koncerte. Poročila o dogodkih, slike, videe in mnenja udeleženk/cev festivala si lahko preberete na spletnem COWEB-u festivala.

KNJIGE

– Pri založbi ŠKUC Vizibilija je med poletjem izšel prevod knjige Andree Weiss – Vampirke in vijolice, ki analizira pojavnost lezbijk v filmu in kinematografiji 20.stoletja. Prevedla jo je Nataša Velikonja. Knjiga in odlomki filmov, ki jih knjiga tematizira, bodo predstavljeni v okviru razstave Here! Queer! 18.11. ob 20ih v KCQ.

– Pri isti založbi je spomladi izšle prevod kultne knjige Djune Barnes, lezbijke iz kroga Žensk z levega brega –  Damski almanah, ki vsebuje originalne ilustracije avtorice. Prevedla ga je Urška Sterle, predstavila pa konec maja v KCQ okviru projekta BUQVE.

–  Pri založbi ŠKUC Lambda pričakujemo v novembru izdajo prevodov dveh romanov, ki sta ju napisali znani ameriški lezbični avtorici. Prva je Dorothy Allison – “Pankrtka iz Karoline“, katere knjigo je prevedla Suzana Tratnik in bo predstavljena v okviru FGLFja 5.12. ob 20ih v KCQ. Druga je Michelle Tea, članica kolektiva Sister spit, ki je v okviru Rdečih zor 2010 marca gostoval v Menzi pri koritu, in njen roman Valencia“, ki ga je prevedla Tea Hvala.

– Pri KUD Apokalipsa je izšla nova pesniška zbirka feministke, urednice, prevajalke in teoretičarke Stanislave Chrobakove Repar, “Dotakniti se prazne sredine”. Pesmi tematizirajo željo, odpoved, erotiko, delovanje kulturnikov in problematiko žensk.

– Trenutno najbolj znana, nagrajevana in prevedena pisateljica in ilustratorica knjig za otroke Lila Prap je izdala novi knjigi Pasji zakaji?,  knjigo Zakaj so zebre progaste? v Braillovi pisavi za slepe in slabovidne ter videoknjigo Zakaj? z znakovnim jezikom za gluhe in naglušne. Knjige Lile Prap so izjemno uspešne po vsej Evropi in na Japonskem.

– Pri hrvaški založbi Fibra je izšla antologija 24 avtoric stripa z naslovom Ženski strip na Balkanu, ki jo je uredila Irena Jukić Pranjić. Vsebuje tudi stripe slovenskih avtoric Kaje Avberšek in Mine Žabnikar.

FILM IN VIDEO

 • Znan je program letošnjega Festivala gejevskega in lezbičnega filma, ki bo potekal 27.11. -5. 12. v Kinoteki, KCQ, Openu v Ljubljani in v Kopru, Celju in Ptuju. Med lezbičnimi celovečerci najdemo »Pankrtko iz Karoline«,  »Eloise«, »Jaz ti on ona«, »In prišla je Lola«, ter dokumentarni film »Zrele, zaljubljene, drzne« o življenju dunajskih lezbijk v 50. in 60.ih letih prejšnjega stoletja.
 • V filmski november vas bodo vpeljali tri petkove projekcije v KCQ. Ogledali si boste lahko tri kultne filme, pomembne za Lezbijke v kinematografiji 1930ih: Pandorina skrinjica (1929), Divja zabava (1929) in Dekleta v uniformah (1931).
 • Od 10. – 21. novembra bo potekal 21. LIFFE. Letos prednjačijo filmi s tematiko družinskih odnosov, heteroseksualnih partnerstev in tematski cikel Mesta.
 • V Kinodvoru si boste 3.11. ob 10ih dopoldne ogledale film Daleč od nje (2006), režiserke Sarah Polley,  o posledicah demence za družinske odnose. Film je osnovan na zgodbi slavne kanadske pisateljice Alice Munro “The Bear Came Over the Mountain”.
 • Od 3. – 9.11. se bo prav tako v Kinodvoru zopet vrtel film Belka uspešne francoske režiserke Claire Denis, ki tematizira izkušnje bele ženske v postkolonialni Afriki.

RAZSTAVE

–  V KCQ trenutno poteka mednarodna razstava Here! Queer!: Umetnost in homoseksualnost, ki so jo pripravili češki avtorji in avtorice, produkcija Obrazar.com in ŠKUC – kulturni center Q in Zavod Pink Klip. Razstava v kratem predstavlja tudi delo kanonizirane češke likovnice in lezbijke Toyen, ki je delovala v začetku prejšnjega stoletja.

–   V okviru Fotoničnih trenutkov – Meseca fotografije 2010 se v  Mestni galeriji 2 v Ljubljani predstavljata mednarodno uveljavljeni mladi danski fotografinji Trine Søndergaard in Gina Zacharias.

–    Konec novembra bo v Jakopičevi galeriji predstavljena retrospektiva kultne ameriške fotografinje Lee Miller (1907 – 1977), ki je bila na začetku sodelavka gejevskega umetnika Man Ray-a, kasneje pa je zaslovela s surrealističnimi fotografijami in fotografijami bitk v 2.svetovni vojni.

–    V Moderni galeriji se predstavlja mlada uveljavljena fotografinja Manca Juvan s fotografijami »Afganistan: Neobičajna življenja«.

–     V Galeriji Gregor Podnar novembra razstavlja Maja Hodošček – RAW material, z videi in serijo skulpturalnih objektov.

–      Na Dunaju si v Kunstforumu lahko ogledate retrospektivno razstavo ene največjih slikark 20.stoletja, mehiške biseksualne ustvarjalke Fride Kahlo. Razstava je odprta do decembra.

–       V istem času poteka v KunstHaus Wien – Museum Hundertwasser tudi razstava ene največjih fotografinj 20.stoletja, italijansko-mehiške lezbične ustvarjalke in revolucionarke Tine Modotti, ki je bila ljubimka od Fride Kahlo.

DRAMA

– V novembru si lahko ogledate ponovitve monodrame Misterij žene , ki jo je po tekstih slovenske pisateljice in feministke Zofke Kveder napisala dramatičarka Tamara Doneva. Predstavo je produciralo gledališče ŠKUC, režiral pa Alen Jelen.

–  V Mini teatru bo 10.11. potekala ponovitev predstave Persona po kultnem filmu Ingmarja Bergmana, ki tematizira fenomen zrcaljenja med dvema ženskama in drami vriva lezbični podtekst.

– V Mini teatru je 30.10. igralka Olga Kacjan brala odlomke iz romana vojvodinske feministke prvega vala Julke Hlapec Đorđević – Neko dopisivanje. Julka Hlapec Đorđević v tem romanu izraža čutenja in videnja (politične) lezbijke.

– V gledališču Glej se je začela predstava Kuhinja po meri, vsakdanje shrljivke, ki jo je napisala islandska dramatičarka Vala Thorsdottir.

GLASBA

Ne pozabite prisluhniti radijskima oddajama Lezbomaniji (oktobrska oddaja) in Sektorju Ž (oktobrska oddaja) , ki bosta predvajani vsaka eno novembrsko soboto na Radiu Študent!

Novembrske novice je izbrskala: Teja