Dogodki
Lezbijke v kinematografiji 1930ih
4. 11. 2010
0

Kulturni centru Q (klub Monokel in klub Tiffany) vabi na ogled treh kultnih filmov iz 1930-ih let, kjer v vsebini, likih ali v režiserski vlogi vodijo lezbijke.

pandorina skrinjica 1929

Petek, 5.11.2010 ob 20.45 – Pandorina skrinjica
Je nemški nemi film iz leta 1929, ki je nastal na podlagi opere Lulu, režiral ga je Georg Wilhelm Pabs.
Glavna junakinja Lulu je mlada ženska, ki privlači mnogo moških. Z vlogo Lulu je zaslovela Louise Brooks. V intervjujih je navajala, da je bila celo življenje obkrožena samo z lezbičnimi prijateljicami in tudi enkrat spala z Greto Garbo, vendar sebe ni dojemala kot lezbijke ali biseksualke.

V filmu in prav tako v operi se v Lulu zaljubi grofica Augusta Geschwitz (igra jo Alice Roberts), ki je ena od prvih lezbičnih likov na filmskem platnu in predstavlja eno od redkih lezbičnih likov v operi nasploh.

divja zabava 1929

Petek, 12.11.2010 ob 21.30 – Divja zabava
Je ameriški zgodnji zvočni film iz leta 1929 prikazuje sproščeno druženje in zabavo deklet v okolju ženske univerze, kjer najdemo prikrite lezbične podtone v odnosih med protagonistkami, v preoblačenju in celotnem homosocialnem okolju. V glavni vlogi Stelle Ames igra zvezda nemega filma Clara Bow, ki je v tem filmu tudi prvič igrala in snemala svoj glas.

Film je režirala slavna hollywoodska režiserka 20 – 40ih let prejšnjega stoletja, Dorothy Arzner, ki je bila razkrita lezbijka in ena redkih režiserk v takratnem Hollywoodu.

dekleta v uniformah 1931

Petek, 19.11.2010 ob 21.20 – Dekleta v uniformah
Je nemški zgodnji zvočni film iz leta 1931 in kultni film, ki prvič javno in odkrito prikaže lezbijke in lezbično željo. V dekliškem internatu se dekleta zaljubljajo v gospodično von Bernburg, le študentka Manuela si svojo ljubezen upa tudi javno izraziti.

Sprva je bil film v nacistični Nemčiji prepovedan zaradi lezbičnih in protinacističnih stališč; kasneje so tudi v prikazovanju po Ameriki cenzurirali nekaj prizorov in podnapisov, da bi zatrli prikaz lezbične želje.
Film je režirala Leontine Sagan, nastal pa je po romanu lezbične nemške dramatičarke Christi Winsloe.

Vabljene!

Cikel filmov podpira MOL – Urad za socialo.