Dogodki
Glasbeni izbor – Gaye Adegbalola
29. 8. 2011
0

  

Gaye Adegbalola aka Gaye Todd aka MiZ A. (roj. 1944) je ena najpomembnejših ameriških blues ustvarjalk in najpomembnejša lezbična bluesovska glasbenica, skladateljica in pevka.

Leta 1984 je z drugimi glasbenicami osnovala ženski bend Saffire – The Uppity Blues Women in z bendom gostovala po celem svetu. Skupno so izdale so deset CD-jev. Saffire so se  po 25 bogatih bluesovskih letih »upokojile« leta 2009, takrat je o bendu nastal tudi dokumentarni film Hot flash.

Leta 1999 je Gaye izdala svoj prvi solo lezbični blues album, Bitter sweet blues, leta 2009 pa drugi, Gaye without Shame. Lezbične komade najdemo tudi na albumih Neo-classic blues (2004) in Blues gone black  (2006), slednjega je izdala skupaj s sinom glasbenikom.

Na svojem prvem solo albumu je Gaye posnela hommage legendarni lezbični pevki Ma Rainey iz gej Harlema 1930-ih, Prove it on me. Na CD-ju Neo-classic blues ji je posvetila tudi komad Ma Rainey´s black bottom.

L. 1990 je MiZ A. prejela nagrado za najboljšo blues skladbo The middle aged blues boogie.

Gaye je tudi izjemna učiteljica, mentorica, predavateljica in pisateljica. Iz njene biografije razberemo, da sebe dojema kot »…a contemporary griot – keeping the history alive, delivering messages of empowerment, ministering to the heartbroken, and finding joy in the mundane.”.

Uradna spletna stran Gaye Adegbalola.

Uživajte v poslušanju!

Gaye Adegbalola – Prove it on me blues (hommage Ma Rainey; Bitter sweet blues, 1999)

Gaye Adegbalola – Jail house blues (Bitter sweet blues, 1999)

Gaye Adegbalola – Big ovaries, baby! (Bitter sweet blues, 1999)

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=kyzaGVY782U&feature=player_embedded]

Gaye Adegbalola – Meet me with your black drawers on (Gaye without Shame, 2009)

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=IdubV1gjRQg]

Gaye Adegbalola – Queer blues (Gaye without Shame, 2009)

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=nFQwHOF62cA]

pripravila: teja

 

 

Dodaj odgovor