Gloria E. Anzaldúa “Borderlands/La Frontera” in Lourdes Pérez
10. 4. 2016
0

ŠTUDIJSKI BRALNI KROŽEK – GLORIA ANZALDÚA:  BORDERLANDS/LA FRONTERA in GLASBENA POSLUŠALNICA – LOURDES PÉREZ

“This is her home
                    this thin edge of
                                   barbwire.”
(Gloria Anzaldúa)

Gloria Anzaldúa

Lezbično-feministična univerza vas vabi na študijski bralni krožek,

ki bo v ponedeljek, 18.4.2016 ob 19h v klubu Tiffany, AKC Metelkova.

Tokrat se bomo pogovarjale o monumentalnem besedilu Glorie E. Anzaldúe -“Borderlands/La frontera – The new mestiza” (Aunt Luke Books, 1987).

Anzaldúa v njem raziskuje kompleksne pomene fizičnega teritorija na meji  med ZDA in Mehiko, predvsem pa telesne, seksualne, duhovne in ustvarjalne koordinate ob- in medmejnih kultur ter področij  (“borderlands”), ob tem pa ustvari pojem biti “nova mestiza”, v katerem artikulira življenje izven binarnih kodov.
Knjiga “Borderlands/La frontera – The new mestiza” iz leta 1987 je izjemna spojitev zgodovine, avtobiografije, biografije ljudstev, poezije, proze in raziskovanja jezika – v njem Anzaldúa uporablja dve narečji angleščine in več kot šest narečij španščine iz obmejnih področij. Kmalu po izidu je knjiga postala klasično in neprekosljivo delo v lezbičnih, feminističnih, Chicano, postkolonialnih in migracijskih študijah.

Tokrat bomo prebrale prva tri podpoglavja: The homeland, Aztlán; Movimiento de rebeldía y las  culturas que traicionan; Entering into the serpent (str.1-39). Tekst preberite doma.

Gloria Evangelina Anzaldúa (1942-2004) je bila Chicano lezbična pesnica, pisateljica, učiteljica in eruditka, rojena v južnem Texasu ob meji z Mehiko. “Borderlands/La frontera – The new mestiza” je njeno najpomembnejše samostojno delo, skupaj s Cherríe Moraga pa je uredila antologijo “This Bridge Called My Back: Writings by Radical Women of Color” (1981) in več drugih antologij .  O njenem življenju in delu je v režiji Paole Zaccharie in Daniele Basilio nastal dokumentarni film “Altar: Cruzando Fronteras, Building Bridges” (2009).

Glasbena poslušalnica: Lourdes Pérez

Lourdes Pérez

Lourdes Pérez (1961) je lezbična portoriška glasbenica, skladateljica, pesnica, contralto vokalistka in borka za človekove pravice. Znana je kot ena od največjih latinskoameriških vokalistk. Je ena od redkih décimistas – pesnic, ki pišejo v tej posebni pesniški obliki.

Izdala je več kot 8 samostojnih ploščkov, 3 kompilacije, sodelovala pri številnih aranžmajih, filmih in ustvarila mnogo multimedijskih performansov. S svojimi nastopi je javno podprla boje za samostojnost Portorika, Palestine, proti izgonu revnih prebivalcev z zemlje na teksaško-mehiški meji idr. Sodelovala je tudi pri nastanku dokumentarnega filma o Glorii E. Anzaldúi. Živi in ustvarja v Portoriku skupaj z dolgoletno partnerico Annette D´Armata.

Poslušale bomo pesmi iz njene bogate diskografije.

Vabljene!

Za tekst  nam pošljite e-sporočilo na naš e-poštni naslov. Lezbično-feministična univerza omogoča varen prostor, zato je dogodek odprt le za lezbijke, ženske in trans osebe. Dogodek podpirata Mestna občina Ljubljana in ŠKUC-Kulturni center Q (klub Tiffany). Vir slik: 1, 2.

Dodaj odgovor