Lezbični kinoklub – Jaz, najhujša od vseh
15. 12. 2015
0

Lezbično-feministična univerza vas vabi na Lezbični kinoklub, ki bo

v ponedeljek, 21.12.2015 ob 19.00, v klubu Tiffany (ŠKUC-Kulturni center Q).

Ogledale si bomo celovečerni argentinski film “Jaz, najhujša od vseh”(Yo, la peor da todas) iz leta 1990. Film je hommage Juani Inés de la Cruz ter itjemen poskus poustvarjanja lezbične in feministične zgodovine. Režirala ga je legendarna argentinska režiserka María Luisa Bemberg.

Sor Juana Ines de la Cruz oz.  Juana Ramírez de Asbaje  (1651-1695) je bila slovita pesnica, pisateljica, dramatičarka in učenjakinja v kolonialni Mehiki (takrat Novi Španiji).  Bila je znana kot “deseta muza” in “mehiški feniks”. Sprva je ustvarjala na dvoru, nato pa postala nuna, ker se ni hotela poročiti in prevzeti vloge večine drugih žensk.
V letu 1691 je kot odgovor na javne obtožbe iz višjih cerkvenih krogov napisala znameniti zagovor pravic žensk do izobraževanja, poučevanja in pisanja “La respuesta de la poetisa a la muy ilustre Sor Filotea de la Cruz”, ki je sploh prvi tak zagovor v feministični zgodovini. V poeziji je ponekod razkrila silovito erotiko do žensk, npr. v pesmih, posvečenih Condesi de Paredes.

Projekcija je v španščini z angleškimi podnapisi.  Po filmu sledi pogovor in poslušalnica mehiške lezbične glasbenice Chavele Vargas.

Vabljene!

Lezbično-feministična univerza omogoča varen prostor, zato je projekcija odprta le za lezbijke, ženske in trans osebe.
Dogodek podpirata Mestna občina Ljubljana in ŠKUC-Kulturni center Q (klub Tiffany).

Dodaj odgovor