Literarno – likovni večer: Ana Makuc & Nevena Aleksovski
2. 12. 2015
0

Lezbično-feministična univerza in ŠKUC-Kulturni center Q (klub Tiffany) vas

v torek, 8. 12. 2015, ob 19h, vabita na literarno – likovni večer,

kjer bomo predstavile_i pesniško zbirko Ane Makuc Ljubica Rolanda Barthesa in risbe Nevene Aleksovski.

V poeziji Ane Makuc spregovorijo ženski liki iz zgodovine, literature in mitologije tako, da se osvobodijo iz tradicionalnih patriarhalnih položajev, odklonijo vlogo žrtve in zavrnejo stereotipno mitično usodnost in pasivnost, kar jih naredi za odločujoče, samostojne, razmišljujoče – in polne moči. Tematsko pesmi prevprašujejo položaj žensk v literarnem kanonu, žensko avtorsko literarno tradicijo, odnose med spoli, spolne družbene vloge in seksualnost.

Risbe Nevene Aleksovski se s svojo subverzivno intimnostjo in presenetljivo prodornostjo in nežnostjo čudovito ujamejo s tonom poezije Ane Makuc. Obe avtorici namreč v svojem delu prevprašujeta, iščeta in raziskujeta svojo pozicijo kot ženski, prekarki, umetnici in nomadki. Z zvestobo lastnemu izrazu in s pojmovanjem umetnosti kot zatočišča risbe kljubujejo kapitalističnim diktatom sodobnega umetniškega trga in izražajo angažirano oddaljenost od družbenih norm in pričakovanj.

Ana Makuc (1982) je prevajalka, jezikoslovka, raziskovalka, pesnica in aktivistka, ki živi in dela v Ljubljani. Diplomirala je iz primerjalne književnosti in literarne teorije in angleškega jezika in književnosti (FF, Univerza v Ljubljani) in doktorirala iz ženskih študij in študij spolov (Univerza v Lancastru, VB). Njena poezija, literarni prevodi in znanstveni članki s področja feministične literarne vede so objavljeni v revijah Apokalipsa, Mentor, Jezik in slovstvo in kot knjižna poglavja založbe Inter-Disciplinary.Net. Ljubica Rolanda Barthesa je njena prva knjiga poezije.

Nevena Aleksovski (1984) je akademska slikarka in magistra kulturologije. Ustvarja v medijih risbe, slike in videa. V svojih delih raziskuje predvsem osebne intimne svetove ter problematiko identitete, doma, pripadnosti, feminizma. Razstavljala je večkrat samostojno in na različnih skupinskih razstavah v Sloveniji, Srbiji in Nemčiji. Aktivna je tudi kot pedagoginja.

Literarni večer bo vodila Barbara Korun.

Vabljene_i.

Dogodek podpirajo Mestna občina Ljubljana in Javna agencija za knjigo.

Dodaj odgovor