Dogodki
Lezbični kinoklub: Tove in Tooti
11. 11. 2014
0

Lezbično-feministična univerza vas v sklopu praznovanja 100. obletnice rojstva legendarne finske umetnice Tove Jansson vabi na Lezbični kinoklub,

ki bo v torek, 18.11.2014 ob 19.00 v klubu Tiffany (ŠKUC-Kulturnem centru Q). 

Tove Jansson in Tuulikki PIetila Bredsraer 1961 Tuulikki Pietila in Tove Jansson

Tove Jansson (1914-2001) je ustvarila svetovno znane zgodbe in stripe o muminih za mladino in odrasle, od katerih so pri nas bile v šestdesetih letih obstoja prevedene le knjige Komet prihaja, Nevidni otrok in druge zgodbe, Zima v Mumindolu, Čarodejev klobuk in Vražja kresna noč. Poleg vsega pa je bila predvsem slikarka, ilustratorka, pisateljica in v svojem ustvarjalnem življenju je ustvarila zavidljivo količino slik, zgodb, stripov, pisem in skulptur.

In bila je lezbijka, ki so jih v 50-letih na Finskem poimenovali »la rive gauche« ali »spooks«. Med njenimi ljubimkami je bila npr. Vivica Bandler, finska gledališka režiserka in utemeljiteljica avantgardnega teatra. Na božični zabavi leta 1955 je Tove Jansson spoznala svojo življenjsko partnerko Tuulikki Pietilä (1917-2009), grafično umetnico, profesorico na akademiji in utemeljiteljico grafike na Finskem, ki jo je ljubkovalno poimenovala Tooti. Tooti je od takrat naprej nastopila tudi v zgodbah o muminih kot »Tutiki«. Zadnja knjiga kratkih zgodb Tove Jansson, Fair play, popisuje njuno ljubezen in skupno življenje.

Ob 100. obletnici rojstva Tove Jansson vas vabimo na Lezbični kinoklub, kjer si bomo ogledale dokumentarni film »Zgodbe iz dežele muminov: Življenje Tove Jansson«, ki ga je režirala Eleanour Yule (BBC, 2012).

Sledi neformalen pogovor o filmu, o življenju in delu Tove Jansson in Tuulikki Pietila, o muminih, kratkih zgodbah idr.in o problemu prikrivanja lezbične identitete v spremnih besedah in življenjepisih Tove Jansson, predvsem pri prevodih njene mladinske književnosti.

Vabljene!

Lezbično-feministična univerza omogoča varen prostor, zato je dogodek odprt za lezbijke, ženske in trans osebe.

*na slikah: 1-Tove in Tooti na otoku Bredskaer, 1961; 2 – Tooti in Tove, neznano leto.

Dodaj odgovor