Dogodki
LFU – Publiciramo!
2. 3. 2011
1

Lezbično-feministična univerza vas v okviru 12. mednarodnega festivala Rdeče zore vabi na predstavitev dveh svežih feminističnih in LGBTQ književnih pridobitev,

ki bo potekala v sredo, 9.3.2011 ob 19.00 v klubu Tiffany (ŠKUC-Kulturni center Q).

1. LGBTQ slovar – slovar lezbičnih, gejevskih, biseksualnih, transseksualnih, transspolnih in queer besed.
Uredile Špela Bibič, Vesna Lemaić, Teja Oblak, Tadeja Pirih, Mihael Topolovec, izdalo Društvo ŠKUC, marec 2011.

LGBTQ slovarček je prvi rezultat dolgoročnega projekta ŠKUC – Kulturnega centra Q, ki združuje lezbično, gejevsko, biseksualno, transspolno, transseksualno in queer izrazoslovje ter kot prva knjižna izdaja te vrste v Sloveniji odpira nova polja raziskovanja LGBTQ vsebin. Uredniška ekipa tako s slovarčkom tako želi narediti začetni korak v smer beleženja in širjenja našega jezika.

2. Lezbične, feministične in ženske študije – bibliografija knjig, tematskih revij in katalogov v slovenščini.
Uredila Teja Oblak, izdala Lezbično-feministična univerza pri Društvu ŠKUC, marec 2011.

Lezbične, feministične in ženske študije je bibliografija knjig, tematskih revij in umetnostnih katalogov, ki so bile v slovenskem prostoru izdane od začetka 20. stoletja pa do konca leta 2011. Prinaša pregled številnih avtorskih in prevedenih del s področja žensk, feminizma in lezbištva. Bibliografija je zamišljena kot vodilo, kaj vse je že (bilo) raziskano, ter nenazadnje, kaj vse je še potrebno raziskati.

Lezbično-feministična univerza, ki bo prav marca praznovala svoje prvo leto obstoja, je iniciativa posameznic, ki se je vzpostavila zaradi potrebe po širitvi lezbično-feminističnih vsebin v Sloveniji in predstavlja avtonomen izobraževalni teoretski, umetnostni in akcijski prostor za lezbijke in ženske, ki jih zanima lezbični feminizem. “Univerza” je mišljena ironično, saj načini učenja slonijo na načelih samoorganizacije, avtonomije, aktivne udeležbe in demokratičnem odločanju vseh udeleženk. LFU gradi predvsem na ozaveščanju in združevanju ter ponuja ženskam možnost artikulacije.

Publikacije bomo skozi pogovor predstavile njihove avtorice in urednice.

Vljudno vabljene/i!

Izdaje so podprli Društvo ŠKUC in Mestna občina Ljubljana – Ljubljana – Svetovna prestolnica knjige 2010.

1 comment

  1. […] V okviru festivala se bo predstavila produkcija članic Lezbično-feministične univerze na dogodku LFU – publiciramo!, in sicer 9. marca ob 19.00 uri v klubu Tiffany (Škuc-Kulturni center Q). Pogovarjale se bomo o […]

Comments are closed.