Literarni večer “Tove&Tooti: Fair play”
21. 1. 2015
0

Lezbično-feministična univerza vas v sklopu praznovanja 100. obletnice rojstva švedsko-finske umetnice Tove Jansson vabi na literarni večer »Tove&Tooti: Fair play«,

ki bo v petek, 30.1.2015 ob 19.30, v klubu Tiffany (ŠKUC-Kulturnem centru Q) na Metelkovi.

Tove in Tooti 3Tove Jansson in Tulikki Pietila

Tove Jansson (1914-2001) je bila legendarna finsko-švedska ustvarjalka, ilustratorka zgodb o mumintrolih, slikarka, pisateljica, striparka in kiparka. Skoraj 40 let je razkrito živela v lezbičnem razmerju z eno najpomembnejših finskih grafičnih umetnic Tuulikki Pietilä (1917-2009), ki jo je ljubkovalno imenovala Tooti, v zgodbah o muminih pa jo je ovekovečila v pravljičnem liku z imenom Tutiki.

Kratkoprozna zbirka Fair play, ki jo je Tove Jansson napisala v svojem 75. letu starosti, je hommage ljubezenskemu razmerju s Tuulikki. Kratke zgodbe sledijo življenju in odnosu med dvema umetnicama Mari in Jono, ki ustvarjata v ateljejih v mestu in v majhni hiški na samotnem otoku finskega arhipelaga ter potujeta po svetu. Njun odnos je urednica Ali Smith opisala »kot silovito neodvisen in diskretno radikalen«. Knjiga je eden redkih večplastnih prikazov življenja dveh ostarelih lezbijk.

Na literarnem večeru bomo interpretirale kratke zgodbe Tove Jansson iz knjige Fair play s pomočjo ljudskih glasbil. Zgodbe je po angleškem prevodu prevedla Špela Bibič (izdaja Tove Jansson: Fairy play. Sort of books, 2007).

Vabljene, da se nam nato pridružite na odru z interpretacijo vaših najljubših zgodb o muminih, iz Poletne knjige ali drugih!

 

Lezbično-feministična univerza omogoča varen prostor, zato je dogodek odprt za lezbijke, ženske in trans osebe.

Dodaj odgovor