Literarna teorija skozi prizmo znanstvene fantastike III. – kiberpank
21. 1. 2015
0

Lezbično-feministična univerza
vas v ponedeljek, 2. februarja 2015, ob 19.00 vabi v Klub Tiffany (ŠKUC – Kulturni center Q)
na študijski krožek Literarna teorija skozi prizmo znanstvene fantastike III: kiberpank.

feminist cyberpunk

Žensko-avtorska/feministična kiberpank proza je podžanr znanstvene fantastike, ki se s pomočjo utopične/distopične domišljije dotika vprašanj družbenih in bioloških spolov, spolne subjektivnosti in seksualnosti v dobi visoko razvite znanosti in tehnologije – informacijske tehnologije, biotehnologije in genetskega inžiniringa – v dobi, v kateri živimo danes.

Beremo kratko kiberpank zgodbo ‘Immaculate’ (Brezmadežna) (1991) avtorice Storm Constantine, ki tematizira virtualni seks. Kot pravi kiberpsihologinja Sherry Turkle, naj bi virtualni seks, z možnostjo spolnih preoblačenj in zamenjave spolnih vlog, spodbujal večjo čustveno paleto v vsakdanjem življenju in s tem pripomogel k novim družbenim konstrukcijam spola. Porajal pa naj bi tudi vprašanje: Kaj je v središču seksa (in zvestobe) – je v glavi ali v telesu, v poželenju ali dejanju?

StormConstantine

Storm Constantine (1956) je angleška pisateljica znanstveno fantastične in fantazijske literature, ki je napisala preko 20 romanov. V svojem pisanju se ukvarja predvsem z alternativnimi seksualnostmi in/ali sprevračanji spola.

Krožek bo vodila dr. Ana Makuc.

Vabljene_i.

Za tekst pišite na naš e-naslov lezfemuniverza@gmail.com.
Lezbično-feministična univerza omogoča varen prostor, zato je dogodek odprt za lezbijke, ženske in trans osebe.
Dogodek podpirajo Mestna občina Ljubljana, ŠKUC-Kulturni center Q (klub Tiffany) in JSKD.

Dodaj odgovor