Dogodki
Novice, dogodki – december
14. 12. 2010
0

AKTIVIZEM, POLITIKA, DRUŽBA

– 25.11. je potekal mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami.  Ob tej priložnosti so izšli prvi rezultati nacionalne raziskave o nasilju v zasebnosti in partnerskih odnosih (avtorice Vesna Leskošek, Mojca Urek in Darja Zaviršek, Fakulteta za socialno delo in Urad za enake možnosti).

Vsaka druga ženska (56,1%) je od dopolnjenega 15. leta starosti doživela eno od oblik nasilja.

Glede na zaključke raziskave je od 15.leta življenja naprej:
* 23% anketiranih žensk doživelo vsaj enkrat fizično nasilje (92% s strani moških in v 8% s strani žensk),
* 6,5% žensk je doživelo spolno nasilje v intimnem ali partnerskem razmerju (v 98% s strani moških in v 2% s strani žensk, od tega ena od lezbične partnerke),
* 49,9% doživelo psihično nasilje (75% s strani moških in v 25% s strani žensk).
* 6% anketirank je doživelo omejitev svobode gibanja, 7% pa premoženjsko nasilje.

– Evropska unija je v septembrsko strategijo za enakost med moškimi in ženskami vnesla tudi strateške usmeritve za boj proti nasilju nad ženskami v letih 2010 – 2015. Ker je visokoleteča evropska konferenca z dne 25.11. izzvenela medlo in brez konkretnih zaključkov, Evropski ženski lobi poziva Evropsko komisijo, da se zave svojih dolžnosti in takoj začne izdelovati in uresničevati akcijski načrt proti nasilju nad ženskami.

EWL sporoča še:
“V Evropi je 1 na 5 žensk žrtev nasilja v družini, kar stane EU članice skoraj 16 bilijonov evrov na leto oz. 1 milijon EUR vsake pol ure.”

–    Mini kamere, ki jih je darfurskim ženskam že v letu 2009 daroval popotnik in borec za človekove pravice Tomo Križnar, da bi dokumentirale grozovito nasilje, učinkujejo bolje kakor mirovne mednarodne misije in vaške straže. Vasi, za katere skupine posiljevalcev in nasilnežev vedo, da imajo ženske mini kamere, pustijo pri miru.

–  1.12. je potekal mednarodni dan boja proti HIV/aidsu. Sporočila Inštituta za varovanje zdravja ob tem dnevu so sledeča: več testiranj, uvedba vzgoje za varno in odgovorno spolnost v šole, destigmatizacija HIV/aidsa in več preventive pri MSM (moških, ki imajo spolne odnose z moškimi).
Naj spomnimo, da po podatkih UNAIDS polovico svetovne populacije, okužene s HIV, predstavljajo ženske. V Sloveniji je število žensk, okuženih s HIV, več kot desetkrat manjše kakor število moških, večina teh žensk se je okužila s spolnimi odnosi z moškimi.

– Evropska Agencija za človekove pravice (FRA) je predstavila posodobljeno Poročilo o homofobiji, transfobiji in diskriminaciji na osnovi spolne usmerjenosti in spolne identitete, ki kaže na raznolika in ponekod zaskrbljujoča stanja glede človekovih pravic v državah članicah. ILGA-Europe je na osnovi tega poročila pozvala Evropsko komisijo k izgradnji skupne evropske strategije in akcij na tem področju.

–   6.11. ob 11h je v Centru Evropa potekala okrogla miza na temo Lahko EU naredi več za enakopravnost žensk v svetu?

“Ženske opravijo 66 odstotkov svetovnega dela za manj kot 5 odstotkov svetovnega plačila. Poleg tega je v nerazvitih državah med populacijo starejšo od 15 let dvakrat več žensk kot moških nepismenih…..«

Urad za enake možnosti je pozval občine, naj imenujejo koordinatorice/je za enake možnosti, kar omogoča Zakon o enakih možnostih žensk in moških. Po uveljavitvi tega zakona je to storilo 22 občin od več kot 200-ih, od večjih mest tega ni storila še npr. Mestna občina Maribor. Samo v informacijo, da je vodstvo Urada v drugi polovici leta 2010 prevzela mag. Tanja Salecl, ki je urad vodila že od leta 2004-2008.

KULTURA

FILM

– 15. in 16.12. ob 20h bo v Infoshopu na Metelkovi potekal filmski trojček na temo Migracije – zatiranje in odpor. Med drugim si bo možno ogledati tudi dokumentarni film Poročilo o stanju prosilcev za azil v RS od januarja 2008 do avgusta 2009, ki ga je ustvarila Nika Autor v sodelovanju z Majo Cimerman. Po vseh treh filmih sledi pogovor. Vabljene!

– Od 13.12. bo v Kinodvoru predvajan večkrat nagrajeni film nizozemske režiserke Urszule Antoniak Nič osebnega (2009). V Kinoteki pa bo 18.12. predvajan edini film režiserke Barbare Loden Wanda (1970).

– 5.12. se je zaključil 26. festival lezbičnega in gejevskega filma, in sicer s projekcijo filma Pankrtka iz Karoline, ki je nastal po avtobiografskem romanu ameriške lezbične ustvarjalke Dorothy Allison, ter predstavitvijo knjige, ki je v decembru izšla pri založbi ŠKUC Lambda (ŠKUC -Kulturni center Q).

– 8.12.ob 20.10. je bil na programu RTV Slovenija 1 prvič predvajan nov film Pisma iz Egipta (produkcija TV Slovenija in Casablanca), ki ga je režirala Polona Sepe. Govori o fenomenu aleksandrink in ženskah kot znanstvenicah. Scenarij za film je podprl Eurowistdom – sklad EU, s čimer podpira prikaz in vlogo žensk v znanstvenih TV dramah. Film je poskušal predstaviti “predsodke do žensk” in poudariti “enakost spolov” ter »enakost na sploh«.

GLEDALIŠČE

– 21.12. bo ob 21h v Galeriji Škuc potekala ponovitev monodrame Misterij žene (Gledališče Škuc, avtorica Tamara Doneva),  ki je nastala po motivih slovenske feministke Zofke Kveder z začetka 20.stoletja. Vsem udeleženkam LFU ŠKUC podarja prednovoletno znižane vstopnice. Za več informacij nas kontaktirajte!

KNJIŽEVNOST

–  Izšla je knjiga Svetovi drugih, knjiga zgodb s skupinskih delavnic kvirovske in feministične znanstvene fantastike. Uredila jo je Tea Hvala, izdal pa KUD Anarhiv v sodelovanju z Društvom ŠKUC in podporniki. Predstavitev knjige in DJ večer z DJane Fumarolo bo 15.12. ob 20ih v KCQ.

– Pri založbi ŠKUC, zbirka Lambda sta pravkar izšla dva lezbična romana. Prvi je roman Valencia ameriške lezbične ustvarjalke Michelle Tea (prevod Tea Hvala), ki med drugim sooblikuje skupino Sister spit, drugi pa roman prav tako ameriške lezbične ustvarjalke Dorothy Allison Pankrtka iz Karoline (prevod Suzana Tratnik). Prevajalka in ustvarjalka Tea Hvala bo roman Valencia predstavila 23.12. ob 20h v ŠKUC – Kulturnem centru Q (klubu Tiffany).

– Pri Cankarjevi založbi je v novembru 2010 izšel feministični akcijski- znanstveno fantastični roman Vesne Lemaić – Odlagališče.

– Na ISH bo 22.12. ob 18h potekal pogovor s pisateljico Dubravko Ugrešić o njeni  knjigi Jaga baba je znesla jajce, ki je izšla v letu 2010 v prevodu Sonje Polanec pri založbi V.B.Z.

– Založba ŠKUC – zbirka Lambda v letu 2010 praznuje tudi 20.letnico obstoja in izdaje neprecenljivih knjig z lezbično, gejevsko in trans tematiko, zato ste 20. 12. ob 20ih vljudno vabljeni na literarno branje in zabavo zbirke Lambda v Galerijo Škuc.

– V Cankarjevem domu je od 1.-5.12.2010 potekal 26. Slovenski knjižni sejem. Do sedaj se je odvilo literarno branje in predstavitev zanimivih hrvaških literatk – Mani Gotovac, Ljiljana Filipović, Jagna Pogačnik, Marina Šur Puhlovski; pogovor z branjem je vodila Iva Kozmos.Tudi sicer je na knjižnem sejmu je potekalo kar nekaj branj in pogovorov z literatkami (Neža Maurer, Breda Smolnikar, prejemnice Večernice idr.) ter o drugih (o kirurginji Zori Janžekovič, pogovor z raziskovalno novinarko Mojco Širok itd.).

VIZUALNE IN LIKOVNE UMETNOSTI

–   V SCCA so otvorili razstavo Marije Mojce PungerčarHow has art history changed (KUD Trivia in SCCA). Marija Mojca Pungerčar je ena prvih slovenskih umetnic z mednarodnim magisterijem na področju sodobnih umetniških praks.

– V Galeriji Jakopič si lahko v decembru ogledate retrospektivno razstavo legendarne nadrealistične in vojne fotografinje Lee Miller.

– V Cankarjevem domu si lahko ogledate sijajno razstavo 9. Slovenski bienale ilustracije. Letošnja nagrajenka bienala za življenjsko delo je ustvarjalka Melita Vovk, možno pa si je ogledati tudi spominsko razstavo ilustratorke Lidije Osterc.

– V Sokolskem domu v Škofji Loki si od začetka decembra lahko ogledate razstavo akvarelov slikarke Metke Krašovec.

– 15.12. ob 20h se v Cafeju Open odpira razstava lutk in fotografij ustvarjalke Ane Marije Kanc.

Druge razstave:

–  Robertina Šabjanič – Futuro autopoesis, Likovni salon, Celje.

–  Maja Šubic, Umetnost ptic, freske, Bežigrajska galerija 1, Lj.

–  Sanela Jahić, Stroji za cinike in perfekcioniste, Galerija Kapelica, LJ.

–  Nika Špan, The big sleep/pole position, Galerija Gregor Podnar, Lj.

–  Jana Vizjak, Oda ciprski krajini, Galerija Zala, Lj.

–  Klementina Golja, Uvid- o(k)no v dušo, kolaži, Mestna Galerija, Ljubljana.

SVETOVNI SPLET

– Na blogu F-word vsak teden mlade britanske feministke objavljajo Weekly Round-up z zanimivimi povezavami na članke, bloge, novice. idr.:

– Portal Ted (Ideas worth spreading) je oblikoval poseben oddelek Women reshaping the world z videi, v katerih ženske predstavljajo pomembne ideje, ki že ali bodo spreminjale svet.

–  Na strani Evropskega ženskega lobija si je moč ogledati zanimivo spletno fotografsko razstavo na temo Vizija feminizma v 21.stoletju.

IZOBRAŽEVANJE

– Nova izdaja spletne feministične revije Trivia je v celoti posvečena lezbijkam. Naslov edicije je “Are lesbians going extinct?”, med drugimi pa sodelujejo Sarah Schulman, Kate Clinton idr.

Journal of Lesbian Studies: v zadnji 4. številki v letu 2010 (vol.4) predstavlja Zgodovino »lezbične zgodovine«, 2.del, v kateri obravnava dejstva in interpretacijo zgodovine, female husbands, lezbični diagnostični priročnik ter pogoje za kreativnost iz življenja ustvarjalk Romaine Brooks in Terry Wolverton

Journal of Homosexuality: zadnja, 10. številka v letu 2010 (vol.57) obravnava socialno toleranco do homoseksualnosti, homonegativnost, pogled psihoterapevtov na lezbijke in geje kot kliente, lezbična in gejevska partnerstva, pripadnost religioznih skupinam in osebno izbiro LGBTjev za akademsko kariero.

Ameriško psihološko združenje ponuja do konca leta 2010 izbrane članke v elektronski obliki zastonj. Med izbranimi članki so tudi štirje na temo žensk in lezbijk:

–  Sexuality Sells: A Content Analysis of Lesbian and Heterosexual Women’s Bodies in Magazine Advertisements,
– Barriers to Help-Seeking Among Immigrant African Women Survivors of Partner Abuse: Listening to Women’s Own Voices,
– Bisexuals “Doing Gender” in Romantic Relationships,
– The Female Sexual Function Index (FSFI): Cross-Validation and Development of Clinical Cutoff Scores.

– SIMREF organizira spletni znanstveni tečaj v feministični raziskovalni metodologiji. Začenja se 15.1.2011, vključite pa se lahko še do 21.12.

DOGODKI LFU

Z LF krožkom Lezbični šik  II. smo zaključile letošnja lezbično-feministična srečanja. Vabljene še na skupni ogled monodrame Gledališča Škuc – Misterij žene, ki bo 21.12. ob 21ih v Galeriji Škuc. Pred predstavo se dobimo še na prednovoletni kavi!

Naj vas v novo leto 2011 pospremita Aretha Franklin in Annie Lennox s komadom Sisters are doin´ it for themselves:
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=_Pu0Fn1oRN4.]

(brskala je Teja)