Izjave in protesti
POVSOD SMO IN POVSOD BOMO OSTALE_I!
1. 11. 2019
0

Strogo obsojamo fizični napad na članice_e kluba ŠKUC-Tiffany, ki se je zgodil zjutraj 1. novembra 2019 v stavbi Lovci v AKC Metelkova.

Dogodek neznanih napadalcev je bil očitno dobro načrtovan – napadli so zgodaj zjutraj med tednom in na dan praznika, ko je odprtih le malo prostorov na Metelkovi, po koncu zabave, ko varnostniki odidejo in je v klubu prisotnih le še peščica ljudi, ki utrujeni zaključujejo s prekernim nočnim delom.

Zato napad razumemo kot načrten poskus zastraševanja zelo vidne in ustvarjalne, vendar močno prekarizirane LGBTIQA+ skupnosti v mestu, in poskus uničenja njene osnovne infrastrukture, ki v drugih predelih mesta, razen na Metelkovi, finančno sploh ne bi mogla obstati.

Napad na klub ŠKUC-Tiffany se je zgodil simbolno po prečuti »noči čarovnic«, ko so se v klubu ŠKUC-Tiffany zabavale čarovnice_ki v dragu, ki s svojimi rednimi mesečnimi nastopi v klubu prečijo in brišejo meje spolov, seksualnosti ter ironizirajo femininost in maskulinost.

Ta napad dojemamo kot neizbežno posledico več kot desetletje dolgega, načrtnega delovanja konzervativne in skrajne desnice ter njenih privržencev_k, ki z metodami fabriciranja resnice in širjenjem laži, neutemeljenimi medijskimi napadi in linčanjem izvajajo nasilno propagando za repatriarhalizacijo širše skupnosti, vsiljujejo historični spolni binarizem in prisilno heteroseksualnost, izključno za namen reprodukcije (novih prekariziranih in podjarmljenih delavcev_k).

Zato izrekamo kolektivu kluba ŠKUC-Tiffany vso podporo in solidarnost! Še naprej se moramo boriti za popolno svobodo in igrivost seksualnosti, spolov in naših življenj! Tukaj ste in smo, tukaj bomo ostale_i in se ne damo!

Ob tem opozarjamo, da ta napad ne bi smel voditi v povečano prisotnost varnostnih služb in/ali policije pred kluboma ŠKUC-Tiffany in ŠKUC-LL-Monokel. AKC Metelkova je mesto, ki se bori in eksperimentira z avtonomijo znotraj gentrificiranega, privatiziranega mesta Ljubljana, v katerem neoliberalne interese elit uveljavljajo in branijo prav varnostne službe in policija. Želimo si, da bi ta dogodek vodil v gradnjo neizogibne, tesne solidarnostne mreže in samoobrambe s preostalimi kolektivi in prostori na Metelkovi ter v Rogu.

Zato se branimo same_i in skupaj!
Povsod smo in povsod bomo ostale_i!

Lezbično-feministična univerza, 1.11.2019

Dodaj odgovor