Dogodki
Seksistične reklame
9. 6. 2010
1

Ljubljana je polna reklam, ob katerih lahko človeku, pa če hodi ali vozi, grozi smrtna nevarnost. Pa ne samo zaradi dejstva, da se ob njih zgrozi in s tem povzroči zmedo v prometu, velikokrat je posledica tudi prekomerno zvišan pritisk in besnenje. Zadnja cvetka v tej seriji je reklama za Zalo.

Na tej reklami za ustekleničeno (ali obstaja pojem uplastificirano?) vodo – ker kam bi prišli, če bi ubogi Slovenceljni pili vodo direkt iz pipe, ki je ne le boljša ampak tudi cenejša, in s čimer bi naredili uslugo naravi in sebi, ko pa lahko mirno požiramo preparirano tekočino, ki ima vonj in okus, in s tem podpiramo multunacionalke in lobije ter povrh še pridno smetimo okoli sebe  – je torej voda. Kar ni problem. No, ne bi bil, če bi bila voda, a pustimo to vprašanje ob strani. Na plakatu je tudi ženska. Kar ne bi bilo nič narobe, če bi imela ženska kaj konkretno opraviti z Zalo. In sama nimam nič proti ženskam, še več, rada jih imam v predimenzioniranih velikostih. Težava je v tem, da je na plakatu gola ženska. Verjemem, da marsikatero lezbijko to ne moti. A kaj za boginjo ima gola ženska za počet na reklami za Zalo?? In da je stvar še toliko hujša, tej goli ženski Zala-voda prekriva oprsje in mednožje, hkrati pa iz curka riše srček. Kakšna dvojna morala! Ženska niti približno ne sme biti popolnoma gola, ker to pa ne gre. Kaj bi si potem ljudje mislili, da ne govorimo o otrocih, ki bi jih s tem popolnoma pokvarili (ker po internetu niti približno ni mogoče najti vse vrste pornografskih podob in še česa bolj problematičnega)?! Lahko pa je podoba ženskih genitalij in oprsja zamegljena z vodo in slogan »Polna življenja« samo ponazarja  – kaj?? Da je žensko telo naravo? Zakaj potem nikoli ne vidimo golih moških, ki bi jim voda prekrivala njihove pimpeke?? A potem to pomeni, da niso naravni? A to pomeni, da je lahko le gola ženska polna življenja? Za koga, moške ali ženske?! A to pomeni, da je ženska, ki se poliva z Zalo polna življenja? Ja, res je bolj polna, kot bi bila, če bi jo pila…Mogoče pa je za vsem tem le farmacevtski lobi, ki s tem dviguje pritisk državljankam in posledično dobro služi? Žal ne. Niti kapitalizem ni šel tako daleč. Je pa očitno, da njegov duh pridno uhaja iz stekleničke, kar dobesedno ponazarja prav ta reklama.

Ne, to je le še ena v vrsti dvojnih moral, ki jih tako uspešno spremljamo v Sloveniji, in seksizma, ki mu ni konca. Izkazovanje moške nadvlade. In še en dokaz, da od enakopravnosti porazdelitve moči na podlagi spola ne obstaja niti e.

Piše: Samosvoja

Dodaj odgovor

1 comment

  1. enči brenči

    Super komentar!
    Zanimivo, da normalno prozorna voda na tej reklami uspešno – barvno – prekriva “problematične dele” ženskega telesa. Ali hočejo sporočiti, da je hkrati Zala tudi barvasta (umazana) voda?
    Opozorila bi še na uporabo besede “zala” v smislu pridevnika. Reklama sporoča, da je ženska lahko tako zala kot na sliki, le če pije Zalo, oglaševalci so torej uporabili znan apel na seks in lepoto.
    Kdaj bo kdo objavil sorodno reklamo z golim, depiliranim moškim, ki se s pogledom predaja gledalcem/kam in mu umazana voda prekriva problematične dele telesa?