Dogodki
Kino, konferenca, predavanje in nagrade
1. 6. 2010
0

Za opoldansko osvežitev najprej malo feministične pop elektronike: Le Tigre – Deceptacon (z albuma Le Tigre, 1999).

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=-SyBR-M2YvU&feature=related]

*

Majsko-junijski Kinodvor prinaša dva politična celovečerna filma z žensko problematiko:

Uvoz-izvoz (2007), ki problematizira prostitucijo;

Katalin Varga (2009), ki problematizira posilstvo in maščevanje.

Za primerjavo: Kolosej v istem času ponuja samo akcijske filme z moškimi junaki, ki se na svojih pohodih morajo še mimogrede zaljubiti v žensko tako-kot-vedno stransko vlogo, in romantične komedije s koketnimi ženskicami, ki seveda nagonsko iščejo pravega moškega za svojega otroka. Plehko in stereotipno.

*

V sredo, 2.6.2010 ob 20ih bo v Cafe Open gostujoče predavanje dr.Shannon Bell – Fast feminism.

Hitri feminizem (FF) je novi-stari feminizem, ki izhaja iz politike, performativnih praks in filozofije. Soroden je postfeminizmom poststrukturalističnega tipa – feminizmu tretjega vala, queer feminizmu, kiberfeminizmu in feminizmu 3.0.

2.6. ob 12ih bo na FDV potekalo tudi njeno predavanje z naslovom Shooting theory.

Vabljene!

*

Oktobra 2010 bo na ISH, fakulteti za podiplomski humanistični študij, potekala interdisciplinarna konferenca z naslovom Ljubezen in seksualnost: kulturna, historična in antropološka prehajanja. Obravnavane tematike segajo od problematiziranja telesa in seksualnosti v zvezi s feminizmom, tehnologijo, umetnostjo, do zgodovine in filozofije. Prispevke za aktivno udeležbo zbirajo do konca junija.

*

Mednarodne (no, angloameriške) literarne nagrade Lambda so podeljene! Zmagovalke/ce v najrazličnejših kategorijah si lahko ogledate na njihovi spletni strani.

V sklopu Lezbična poezija je bila nominirana tudi  hrvaška migrantka Ana Božičević s pesniško zbirko  Stars of the Night Commute (Tarpaulin Sky Press).

Čestitke vsem in upamo, da bo vsaj zmagovalne knjige preko oceana dostavila k nam kakšna knjigarna.

*

Pridružujemo se čestitkam za Kristino, Vesno, Natašo in Suzano, ki so letos v literaturi pometle z vso konkurenco.  Bravo!!!

Piše: Enči Brenči.

Dodaj odgovor