Dogodki
Študijski bralni krožek in glasbeni večer ter vabilo na skupinske oglede
7. 10. 2011
0

Lezbično-feministična univerza
vas vabi v petek, 14.10.2011, od 19.00 naprej v ŠKUC-Kulturni center Q (klubu Tiffany).

od 19.00 naprej – Študijski bralni krožek

Brale in pogovarjale se bomo o izvrstnem članku Lilijane Burcar »Post-feminizmi v službi neoliberalnega ´humanizma´: obstranjevanje kritične refleksije in delegitimacija družbeno-političnega boja«, ki je izšel v reviji ProFemina, ur. Petrović J., Arsenijević D., 2011.

Članek govori o (neo)liberalizmu in njegovih ključnih institucijah, ki si prisvajajo in poljubno spreminjajo feministične koncepte glede na t.i. »razvite države« in »države v razvoju«, hkrati pa izvajajo re-patriarhalizacijo in izničenje vseh gibanj za socialno pravičnost; govori tudi o politiki gender mainstreaminga v Evropski uniji in posledicah premika ter ustoličenja feminističnega gibanja v nevladnih organizacijah.

Zatem bomo nadaljevale s postavljanjem infrastrukture za časovno banko in izmenjevalnico.

Vabljene!

Za tekst pišite na naš e-mail naslov lezfemuniverza@gmail.com.

Dogodek podpira MOL – Urad za socialo in ŠKUC-Kulturni center Q.

od 21.00 naprej – Glasbeni večer: Pauline Oliveros

Pauline Oliveros (1932) je ameriška avantgardna skladateljica, harmonikašica, performerka, filozofinja, lezbijka in feministka. V 70. in 80. letih prejšnjega stoletja je prevetrila ameriško eksperimentalno glasbo. Postavila je temelje »Globokega Poslušanja«, prakse, ki temelji na improvizaciji, elektronski glasbi, ritualu, poučevanju in meditaciji. Osnovala je tudi Deep Listening Institute. Globalna umetnost poslušanja in odzivanja na okolje je bila namenjena tako izobraženim kot neizobraženim glasbenicam in poslušalkam. Koncept ustvarjanja, izvajanja in poslušanja glasbe Pauline Oliveros temelji na feministični teoriji in praksi ter filozofiji borilnih veščin.
Pauline Oliveros je ena najpomembnejših skladateljic 20. stoletja, ki je v toku svojega drznega in pomembnega ustvarjanja postavila temelje lezbične, ginecentrične in feministične glasbe. V knjigi Sounding out: Pauline Oliveros and lesbian musicality (2008) je njeno glasbo v povezavi z lezbištvom in feminizmom analizirala Martha Mockus. Oliveros je prejela mnogo nagrad po vsem svetu in častnih akademskih položajev na ameriških univerzah.

Poslušale in odzivale se bomo na njene skladbe s prelomnih albumov Sonic meditation (1974) in Deep listening (1989) ter sodobnejše glasbe z albumov Crone music (1996), No mo (2001) in The roots of the moment (2006).

Vabljene!

Dogodek podpirata ŠKUC-Kulturni center Q in MOL – Urad za mladino.

*********************************************************

Vabilo na skupinski ogled treh dogodkov in druženje:

Vljudno vabljene, da se skupaj udeležimo treh dogodkov:

– v nedeljo, 9.10., od 17.00 naprej do 21.00: Oder žensk: pesniško-prozni maraton, Trubarjeva hiša literature.

– v ponedeljek, 10.10., ob 15.50: Urok, ogled mednarodne skupinske razstave, Galerija ŠKUC, in pogovor ob 16.00: »Delavke med svobodo, izbiro in revščino«, v okviru 17. mednarodnega festivala Mesto žensk, od 5.10.-15.10.

– ponedeljek, 10.10. ob 19.00: literarni večer o dveh prevedenih lezbičnih romanih: Maria Merce Marcal: »Pasijon po Renée Vivien« (prevod Simona Škrabec) in Renée Vivien: »Prikazala se mi je ženska« (prevod Špela Bibič), ŠKUC-Kulturni center Q (klub Tiffany). Knjigi bosta kmalu izšli pri založbi ŠKUC Lambda in Vizibilija.

Vabljene!

Dodaj odgovor