Dogodki
Virginia Woolf III. del (Tri gvineje) in Kathy Fire
11. 10. 2014
0

Lezbično-feministična univerza

vas v torek, 21. oktobra 2014, ob 19.00, vabi v Klub Tiffany (ŠKUC – Kulturni center Q)
na bralni krožek tretjega dela cikla Virginije Woolf.

Virginia Woolf

Tretji del cikla Virginije Woolf nadaljujemo z branjem feministično pacifističnega eseja Tri gvineje. Avtorica ga je napisala leta 1938, torej deset let po Lastni sobi in tik pred začetkom II. svetovne vojne. Gre za protivojno, antiseksistično in protikapitalistično razmišljanje esejistike, ki na vprašanje o tem, kako preprečiti vojno, odgovarja v treh poglavjih s tremi metaforami simbolnih denarnih donacij. Vojno bi po njenem lahko preprečile šele korenite spremembe na področjih izobraževanja, poklicnega zaposlovanja in vključevanja žensk v vse družbene sfere, od kulture do politike. O vsem tem bomo v navezavi na sodobni čas razpravljale na krožku, zato si preberite vsaj 1. poglavje Treh gvinej (Delta, Ljubljana, 2000, str. 11-45 ali Založba /*cf, Ljubljana, 2001, str. 5-54).

Krožek bo vodila dr. Alenka Spacal.

Glasbena poslušalnica – Kathy Fire

Kathy Fire 1970sSongs of fire

Kathy Fire je ameriška lezbična feministka in samooklicala lezbična anarhistka. Delovala je kot aktivistka in organizatorka v National Organization for Women (NOW) in kasneje v filadelfijski radikalni lezbični inciativi Dyketactics!. Po razpadu Dyketactics je s svojo partnerko, pesnico Barbaro Ruth osnovala pesniško-glasbeni kolektiv Mother Rage; s kolektivom sta potovali, nastopali in zbirali zgodbe žensk po vsej ZDA.
L.1978 je Kathy Fire pri založbi Folkways Records izdala edino ploščo Pesmi ognja (»Songs of fire«), v katerih tematizira lezbijke, spolno nasilje nad ženskami, zgodbe žensk v NOW, borbo proti asimilaciji feministk v mainstream, tematizira pa tudi nasilje nad radikalkami_ci v gibanjih 60ih in 70ih v ZDA, npr. nasilje FBI nad Weather Underground Organization.

Med odmori študijskega bralnega krožka bomo prisluhnile komadom s plošče Songs of fire (1978, Folkways Records).

Vabljene!

Lezbično-feministična univerza zagotavlja varen prostor za ženske, zato so dogodki v okviru le-te namenjeni le njim. Dogodek podpira Mestna občina Ljubljana in ŠKUC-Kulturni center Q (klub Tiffany).

Dodaj odgovor