Dogodki
Literarna teorija skozi prizmo znanstvene fantastike
22. 10. 2014
0

Lezbično-feministična univerza

vas v ponedeljek, 3. novembra 2014, ob 19.00, vabi v Klub Tiffany (ŠKUC – Kulturni center Q)

na študijski krožek Literarna teorija skozi prizmo znanstvene fantastike.

women's writing

Patriarhalnost literarnega kanona je zgodovinsko dejstvo. Medtem ko je Harold Bloom leta 1973 pisal o ‘tesnobi vplivanja’ (the anxiety of influence’) kot o neke vrste literarnem ojdipovskem kompleksu, s katerim se soočajo moški avtorji, je Joanna Russ v istem času pisala o tem, kako so ženske avtorice brez literarnega zaledja in kako se nimajo po nikomur za zgledovati. V svojem članku ‘Kaj naj junakinja počne? ali zakaj ženske ne morejo pisati’ (‘What Can a Heroine Do? or Why Women Can’t Write’ ) (1972) Russ predlaga sloge in žanre pisanja, ki naj bi ženski avtorici omogočili opolnomočene upodobitve ženskih junakinj in pripomogli k spremembi obstoječih družbenih vlog (ki resnično življenje slikajo v literaturi).

Tekst Joanne Russ se bo bral kritično, upoštevajoč čas in prostor njegovega nastanka, ob čemer se bo razmišljalo o položaju ženskih avtoric danes pri nas.
Zato doma preberite njen članek – Joanna Russ:  What Can a Heroine Do? or Why Women Can’t Write.

Joanna_Russ

Joanna Russ (1937-2011) je bila ameriška pisateljica, akademičarka in feministka. Avtorica številnih teoretičnih tekstov s področja feministične literarne vede in znanstveno-fantastičnih ter fantazijskih romanov, med katerimi je najbolj znan The Female Man (1975).

Krožek bo vodila dr. Ana Makuc.

Vabljene_i.

Za PDF teksta pišite na naš e-naslov lezfemuniverza@gmail.com.
Lezbično-feministična univerza omogoča varen prostor, zato je dogodek odprt za lezbijke, ženske in trans osebe.
Dogodek podpirata Mestna občina Ljubljana in ŠKUC-Kulturni center Q (klub Tiffany).

Dodaj odgovor