Adrienne Rich: O lažeh, skrivnostih in molku I. in Laurie Anderson
4. 2. 2015
0

Lezbično-feministična univerza
vas v torek, 10. februarja 2015 ob 19.00, vabi v Klub Tiffany (ŠKUC – Kulturni center Q) na
bralni krožek Adrienne Rich: O lažeh, skrivnostih in molku I.

Adrienne Rich

Na naslednjem ciklu dveh bralnih krožkov bomo obravnavale izbrane eseje lezbične feministke Adrienne Rich iz knjige O lažeh, skrivnostih in molku (Založba ŠKUC, Lambda, 2003, prevod: Suzana Tratnik). Na prvem krožku se bomo osredotočile na besedila, v katerih je izražena predvsem feministična perspektiva, naslednjič pa se bomo posvetile poglavjem z bolj izpostavljenim lezbičnim vidikom, čeprav se lezbičnost in feminizem v pisanju Adrienne Rich ves čas skorajda neločljivo prepletata.

Adrienne Rich 2

Za prvič si preberite naslednje eseje: »Predgovor: o zgodovini, nepismenosti, pasivnosti, nasilju in ženski kulturi« (str. 5-23), »Antifeministka (1972)« (str. 63-76) in »Materinstvo: sodobna nevarnost in kvantni preskok (1987)« (str. 245-257).
Na prvem krožku bomo obravnavale klasične feministične teme, ki se nanašajo na seksizem, ginefobijo, antifeminizem, žensko mizoginijo, moški strah pred feminizmom, sovraštvo do žensk, pravico do izbire glede materinstva, splav … Govorile bomo tudi o popredmetenju in izkoriščanju ženskih teles v pornografiji in kulturnih podobah, o boju za enakost pravic žensk, o izbrisu žensk iz politične in zgodovinske preteklosti, o boju za vključitev žensk v zgodovinski kanon ter o patriarhatu kot zatiralskem modelu, na katerem temelji vsako drugo zatiranje.

Krožek bo vodila dr. Alenka Spacal.

Glasbena poslušalnica – Laurie Anderson

Laurie AndersonLaurie_Anderson

Laurie Anderson (1947) je kultna ameriška umetnica, ki deluje tako na področju glasbene kot vizualne umetnosti. Je ena najbolj ekstravagantnih in vsestranskih umetnic 20. in 21. stoletja in velja za ikono art-pop avantgarde ter za pionirko elektronske glasbe. Živi in ustvarja v New Yorku. Je performerka, pesnica, fotografinja, režiserka, komponistka in glasbenica, ki igra na violino in klaviature ter poje v različnih glasbeno eksperimentalnih in rock stilih.
V sedemdesetih je ustvarila več umetniških performansov. Svetovno znana je postala leta 1981 z albumom O Superman. Leta 1986 je režirala koncertni film Home of the Brave, v katerem je tudi sama igrala.
V zadnjih desetletjih je ustvarila več inovativnih in revolucionarnih del, ki so pomembno zaznamovala področja eksperimentalne glasbe in performansa. Znana je predvsem po svojih multimedijskih nastopih in inovativni uporabi tehnologije. Njen androgini videz je postal kar njen zaščitni znak, v svojih nastopih zadnjih let pa je upodobila tudi svojo moško “audio drag” persono Fenway Bergamot.

Vabljene!

Lezbično-feministična univerza zagotavlja varen prostor za ženske, zato so dogodki v okviru le-te namenjeni le njim. Dogodek podpira Mestna občina Ljubljana in ŠKUC-Kulturni center Q (klub Tiffany).

Dodaj odgovor