Izjave in protesti
PODPORNA IZJAVA OB RAZKRITJU SPOLNEGA NADLEGOVANJA NA LITERARNI SCENI
11. 7. 2016
0

Ob potekajoči razpravi, ki je bila sprožena s prispevkom na Radiu Študent, izrekamo podporo pisateljici in kritičarki Ani Radaljac in ostro obsojamo ravnanje odgovornega urednika revije Sodobnost in predsednika slovenskega centra PEN Evalda Flisarja.

Anja Radaljac je razkrila svojo izkušnjo iskanja honorarnega dela, pesnik in kritik Muanis Sinanović pa je o tem napisal polemičen članek za RŠ. S tem sta odprla vprašanja patriarhata, spolnega nasilja, seksizma, razmerij moči, negotovega položaja prekerk_cev na slovenski literarni sceni.

Kar je Radaljac doživela, je nemogoče zvesti na zgolj eden ekscesen primer (naj spomnimo vsaj še na verbalno spolno nadlegovanje takratnega predsednika DSP Vlada Žabota na festivalu Vilenica l. 2004). Vsekakor gre za strukturni problem patriarhalne družbe, s katerim se soočajo ženske v polju literarne, kritiške in širše družbene produkcije. Gre za ponavljajoč se iniciacijski obred, ki ga seksist ob stiku z žensko vedno znova vsiljuje, obred, v katerem se morajo vedno znova potrditi spolne in razredne hierarhične vloge.

Da pa bi se izognile dodatni pasivizaciji in viktimizaciji, je potrebno poudariti, da ženske nis(m)o zgolj objektificirane žrtve. Temveč smo in so bile vedno tudi poganjalke družbenih sprememb, se upirale seksizmu in poskušale zamajati patriarhalno matrico. Zato je vsak pretrgan molk, vsak odpor proti opresivnim razmerjem moči, pa naj bodo pogojena spolno ali / in razredno, zelo pomemben.

Francke danes tečejo hitreje!*

*slogan s protiseksističnega shoda Feminizem na ulice (Ljubljana, l. 2014), ki se nanaša na lik Francke iz Na klancu Ivana Cankarja in mu dodaja konotacijo vztrajanja, moči in upora

Dodaj odgovor